Nume
Parola
Vizualizări: 2080
Grădiniţa proaspăt renovată din satul Gribova, raionul Drochia, şi-a redeschis uşile de Ziua Profesorului
Gribova, Drochia, 3 Octombrie 2009 — Grădiniţa proaspăt renovată din satul Gribova, Drochia, şi-a redeschis uşile, în cadrul unui eveniment comunitar, desfăşurat în ajunul Zilei Profesorului, cu participarea copiilor, părinţilor, sătenilor şi oaspeţilor din raion şi a Ministrului Educaţiei, Leonid Bujor. Este cea de-a 38-a grădiniţă inaugurată de Ministerul Educaţiei în cadrul proiectului „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”.

104 copii în vârstă de 3-6 ani au aşteptat să reintre în spaţiile renovate ale grădiniţei „Guguţă” din Gribova şi beneficiază acum de mobilă nouă, jucării şi un teren de joacă.

Ministrul Educaţiei, Leonid Bujor, a afirmat, cu ocazia inaugurării grădiniţei, că „educaţia copilului începe în prima lui zi de viaţă, deci, educaţia nu este niciodată prea timpurie. Însă atunci când este vorba despre reparaţia şi dotarea grădiniţelor, s-ar putea întâmpla ca acestea să vină târziu”. „Ca să nu se întâmple aceasta, în efortul nostru avem alături parteneri internaţionali – Banca Mondială şi UNICEF – şi parteneri locali – administraţiile locale, antreprenori locali, oameni importanţi în comunitate”, a spus Ministrul Educaţiei.

„Suntem norocoşi că am participat la acest proiect”, a mărturisit primarul localităţii, Igor Grozavu, care a amintit că grădiniţa din sat a fost construită în anul 1986, iar din 2000 a funcţionat doar sezonier: „80 de copii din sat stăteau iarna acasă, iar părinţii lor nu puteau merge la lucru”. Galina Postovan, Şefa Direcţiei Raionale Învăţământ, Tineret şi Sport, a precizat că „în acest an grădiniţa din Gribova a ocupat locul întâi în raion, fiind pregătită cel mai bine de 1 septembrie”.

Valoarea dotărilor de care a beneficiat grădiniţa din Gribova în cadrul proiectului „Educaţie pentru Toţi” – mobilier, teren de joc, materiale didactice, echipament pentru activităţi, cărţi şi jucării – este de aproximativ 110 000 lei. Suma oferită în cadrul proiectului pentru lucrări de renovare a fost de 894 000 lei. Contribuţia sătenilor şi administraţiei publice locale şi raionale a fost de 684 000 lei, iar munca voluntară a sătenilor şi materialele procurate au fost estimate la circa 250 000 lei.

Evenimentul de la Gribova, Drochia, a reunit factori de decizie la nivel central, raional şi local, antreprenori, părinţi şi copii.

Preşedintele raionului Drochia, Vladimir Calaraş, a menţionat importanţa colaborării între toate structurile – administraţia publică locală, regională şi centrală, agenţi economici, parteneri internaţionali – pentru succesul proiectelor de dezvoltare rurală, inclusiv în favoarea copiilor.

Satul Gribova, raionul Drochia, este una dintre cele 86 de comunităţi care au beneficiat de lucrări de renovare şi una dintre cele 507 localităţi care au beneficiat de dotări în cadrul proiectului „Educaţie pentru Toţi”.

Proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă” este realizat din sursele unui grant oferit Republicii Moldova de Fondul Fiduciar Catalitic. Grantul este administrat de Banca Mondială cu asistenţa UNICEF, iar activităţile proiectului sunt implementate de Ministerul Educaţiei.

Contacte:
Aurelia Guzun, specialist în comunicare şi mobilizare comunitară
Proiectul Ministerului Educaţiei
„Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”
Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1
MD-2033, Chişinău, Republica Moldova
Tel.: 23.38.97
Fax: 23.31.39
Web: www.prescolar.edu.md
E-mail: efafti@edu.md, educatie.pentru.toti@gmail.com