Nume
Parola
Vizualizări: 3199
Echipa FNPAIA de monitorizare a CODULUI DE CONDUITĂ privind munca copilului în agricultură a început la Soroca primele vizite din acest nou an şcolar
Soroca - Chişinău, 21 Septembrie 2009 — O echipă de monitorizare a Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) a vizitat, la 18 septembrie 2009, câteva întreprinderi agricole din satele Stoicani, Slobozia-Cremene şi Racovăţ din raionul Soroca.

Pe agenda vizitelor în raionul Soroca, efectuate de echipa FNPAIA de monitorizare a CODULUI DE CONDUITĂ PENTRU PATRONI privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului în agricultură, s-au aflat întreprinderile agricole „Scripta-Prim” din Stoicani şi „Prietenia-Agro” din Slobozia-Cremene şi gospodăria ţărănească „Cebotari Mihail” din Racovăţ.

Acţiunile care au debutat în această toamnă la Soroca vor cuprinde, până la sfârşitul anului, alte câteva regiuni ale ţării, printre care Căuşeni, Edineţ, Cahul. Echipa FNPAIA urmăreşte modul în care angajatorii agricoli respectă CODUL DE CONDUITĂ PENTRU PATRONI privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului în agricultură şi industria alimentară, adoptat în decembrie 2007 de Consiliul FNPAIA.

Vizitele de monitorizare la Soroca au inclus şi o întâlnire cu adolescenţii gimnaziului din satul Slobozia-Cremene, în cadrul căreia echipa FNPAIA a discutat cu elevii clasei a 6-a despre beneficiile educaţiei şi consecinţele muncii copiilor.

Echipa FNPAIA a constatat că în unităţile agricole, vizitate în raionul Soroca, angajatorii vorbesc la trecut despre formele grele de muncă ale copiilor – „sunt agregate multe şi aici e strict”, „înainte era tutun, atunci – da, am folosit munca copiilor”, afirmă conducătorii, „dar timpurile se schimbă şi se schimbă şi situaţia”.

În cadrul acestor vizite echipa de monitorizare le-a reamintit angajatorilor despre necesitatea respectării cu stricteţe a prevederilor legislaţiei muncii, incluse şi în COD, în ceea ce priveşte angajarea persoanelor minore, vârsta minimă de angajare a copiilor, durata timpului de muncă, obligativitatea examenelor medicale şi neimplicarea copiilor la „muncile care sunt periculoase sau la muncile care împiedică procesul de instruire, ori dăunează dezvoltării fizice, intelectuale, spirituale şi sociale a copiilor”.

Membrii Echipei FNPAIA de monitorizare au remarcat, totodată, participarea angajatorilor agricoli din Soroca la dezvoltarea socială a propriilor comunităţi, prin acordarea de sprijin pentru grădiniţe, şcoli şi centre comunitare ale copiilor şi tinerilor, aceasta constituind o contribuţie la traducerea în fapte a mesajului pe care l-a formulat FNPAIA: „Locul copilului este în şcoală, iar munca lui e cartea”.

Echipa de monitorizare FNPAIA a vizitat anterior, în toamna anului 2008, unităţi agricole din Orhei, Hânceşti, Floreşti, Bălţi şi Ştefan-Vodă, constatând „atât exemple de înţelegere şi respectare de către patroni a angajamentelor din acest COD DE CONDUITĂ, cât şi lucruri care au trebuit îmbunătăţite”, după cum afirmă Eugenia Ganea, Coordonatorul proiectului FNPAIA „Combaterea muncii copilului în sectorul agricol al Moldovei”. „Vizita recentă este cea mai încurajatoare!”, a adăugat ea.

Date recente la nivel naţional, oferite de Inspecţia Muncii, constată o descreştere a numărului de copii implicaţi în formele grave ale muncii copilului în agricultura ţării. „Aceste rezultate ne fac să credem că eforturile noastre de combatere a celor mai grave forme ale muncii copiilor au impact, dar mai este de lucru. Organizaţia noastră s-a angajat să continue această iniţiativă şi avem pentru aceasta susţinerea partenerilor sociali”, menţionează Eugenia Ganea.

FNPAIA promovează, începând cu anul 2005, proiectul „Combaterea muncii copiilor în sectorul agricol al Moldovei”, realizat cu sprijinul Biroului Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru Activităţi cu Organizaţiile Patronale (ILO-ACT/EMP) şi implementat cu susţinerea Guvernului Norvegiei.

CODUL DE CONDUITĂ PENTRU PATRONI privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului în agricultură şi industria alimentară poate fi citit la adresa:
http://www.fnpaia.org/data/files/library/11/CoddeConduita_ROM.pdf

FNPAIA
bd. Ştefan cel Mare 162, Chişinău
MD 2004, Republica Moldova
Tel.: 21.00.85
Fax: 22.82.87
Web: http://www.fnpaia.org
E-mail: eganea@uap.md,
munca.copilului.e.cartea@gmail.com