Nume
Parola
Vizualizări: 3343
Regulamentul de organizare a Centrelor Comunitare de Dezvoltare Timpurile a Copiilor devine un document oficial de politici în domeniul dezvoltării timpurii a copiilor din Moldova
Chişinău, 20 Septembrie 2009 — Regulamentul de organizare şi funcţionare a Centrului Comunitar de Dezvoltare Timpurie a Copiilor de 3-(6)7 ani a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova, aceasta fiind o contribuţie la realizarea obiectivelor proiectului „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”.

Regulamentul Centrului Comunitar de Dezvoltare Timpurie a Copiilor a fost aprobat „în scopul realizării obiectivelor privind sporirea ratei de cuprindere a copiilor de vârsta 3-(6)7 ani în programele de educaţie preşcolară şi organizării eficiente a procesului educaţional preşcolar”, prevăzute inclusiv de Strategia Naţională de Dezvoltare pe anii 2008-2011 şi de Strategia Naţională şi Planul Naţional de Acţiuni „Educaţie pentru Toţi”.

Acest document descrie scopul, obiectivele şi principiile de bază ale Centrului Comunitar, punctează serviciile oferite, modul de organizare şi funcţionare, precizează componenţa personalului, determină drepturile şi responsabilităţile participanţilor la procesul socio-educaţional şi stabileşte modul de administrare şi finanţare a Centrului.

Centrul Comunitar de Dezvoltare Timpurie a Copiilor de 3-(6)7 ani este o instituţie publică de învăţământ preşcolar, care oferă servicii educaţionale permanente pentru copiii de 3-(6)7 ani ce nu frecventează instituţiile preşcolare şi, în mod special, pentru copiii din familiile defavorizate. Iar misiunea acestui Centru Comunitar este de a contribui la asigurarea dreptului tuturor copiilor de 3-(6)7 ani la educaţie timpurie, garantat de stat pentru fiecare copil de această vârstă.

În cadrul proiectului Ministerului Educaţiei şi Tineretului „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”, în Moldova urmează a fi create 25 de Centre Comunitare de Dezvoltare Timpurie a Copiilor de 3-(6)7 ani, până la sfârşitul anului curent. În 2007-2008, în cadrul proiectului au fost create şi dotate alte 15 Centre Comunitare.

Proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă” este realizat din sursele unui grant oferit Republicii Moldova de Fondul Fiduciar Catalitic. Grantul este administrat de Banca Mondială, iar activităţile proiectului sunt implementate de Ministerul Educaţiei şi Tineretului cu asistenţa UNICEF.

Textul integral al Hotărârii de Guvern Nr. 567 din 10.09.2009 cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrului Comunitar de Dezvoltare Timpurie a Copiilor de 3-(6)7 ani, publicată la 18.09.2009 în Monitorul Oficial Nr. 144-147 art. Nr. 631:
http://www.prescolar.edu.md/libview.php?l=ro&idc=80&id=283

Textul Regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrului Comunitar de dezvoltare timpurie a copiilor de 3-(6)7 ani: http://www.prescolar.edu.md/public/upload/ro_80_282_Regulament%20Centru%20Comunitar.doc

Proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”
Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1
MD-2033, Chişinău, Republica Moldova
Tel.: 23.38.97, Fax: 23.31.39
Web: www.prescolar.edu
E-mail: efafti@edu.md,
educatie.pentru.toti@gmail.com