Nume
Parola
Vizualizări: 2240
Copiii din Moldova prezintă observaţiile lor despre Dreptul la Odihnă, Timp Liber şi Joc şi lansează o cercetare asupra Drepturilor Copilului, în anul aniversării a 20-a de la adoptarea Convenţiei privind Drepturile Copilului
Chişinău, 24 August 2009 — Sfârşitul vacanţei de vară a fost ales de copiii din Grupul pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului în Moldova pentru a prezenta, în cadrul unui atelier de lucru, observaţiile lor despre respectarea sau încălcarea Dreptului la Odihnă, Timp Liber şi Joc. Copiii care monitorizează drepturile copilului în Moldova se reunesc la Chişinău, pentru trei zile, începând cu 24 august 2009, în cel de-al şaptelea lor atelier, organizat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), – de această dată pentru a prezenta istoriile personale sau cele ale colegilor despre Dreptul Copilului la Odihnă, Timp Liber şi Joc.

„Dreptul Copilului la Odihnă, Timp Liber şi Joc este încălcat, atunci când suntem supraîncărcaţi cu teme pentru acasă”, atunci când „se implică părinţii în alegerea unei activităţi ce ţine de timpul nostru liber”, atunci când „în preajma locurilor de agrement siguranţa copiilor nu este asigurată”, când „costul activităţilor de timp liber nu este pentru buzunarul oricărui părinte” şi „există discriminare între copii atunci când îşi petrec timpul liber, iar comportamentul lor poate fi violent” – sunt câteva observaţii pe care membrii Grupului de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului le-au notat în fişele de monitorizare, pe care le-au adus la Chişinău din comunităţile lor.

De asemenea, în cadrul acestui atelier, copiii îşi împărtăşesc, în faţa colegilor, mass-media, reprezentanţilor UNICEF, a avocatului copilului din Moldova şi a partenerilor, experienţa pe care au obţinut-o timp de un an şi stabilesc obiectivele Grupului de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului pentru anul doi de proiect.

Proiectul „Copiii monitorizează respectarea propriilor drepturi” este realizat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cu sprijinul acordat de Organizaţia Suedeză „Salvaţi Copiii”, Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Moldova, Agenţia Suedeză de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Fundaţia SOROS Moldova şi Reprezentanţa UNICEF în Moldova.

Un alt subiect de pe agenda atelierului este lansarea, cu sprijinul UNICEF Moldova, a unei cercetări axate pe drepturile copilului, pe care membrii grupului o vor realiza în comunităţile lor, iar rezultatele vor fi prezentate cu ocazia aniversării a 20-a de la adoptarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului, în noiembrie 2009. În acest scop, copiii elaborează acum, cu ajutorul experţilor-adulţi, un chestionar privind Drepturile Copilului, pe care îl vor folosi ca un instrument de monitorizare şi cercetare.

Acum, când Grupului de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului i s-au alăturat 5 membri noi, selectaţi în cadrul unui concurs naţional, iniţiativa copiilor din Moldova de promovare şi monitorizare a Convenţiei privind Drepturile Copilului reuneşte 25 de copii, cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, din 14 regiuni ale ţării: Bălţi, Briceni, Călăraşi, Căuşeni, Chişinău, Cimişlia, Drochia, Făleşti, Floreşti, Hânceşti, Rezina, Sângerei, Teleneşti şi Ungheni.

Copiii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului în Moldova se afirmă ca experţi şi persoane-resursă în drepturile copilului, organizând, împreună cu colegii de şcoală, acţiuni de pledoarie la nivel local, participând la emisiuni radio şi tv sau scriind articole pentru buletinul informativ al grupului, „Monitorul Oficial al Drepturilor Copilului”, ajuns la ediţia a 11-a. De asemenea, membrii grupului au avut o contribuţie proprie la elaborarea indicatorilor de monitorizare, adaptaţi pentru copii, care vor face conţinutul primului Ghid practic pentru monitorizarea drepturilor copilului în Republica Moldova, iar vocea lor este citată tot mai des în studiile şi rapoartele realizate de adulţi.

Copiii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului în Moldova, creat în iulie 2008, la iniţiativa CIDDC, au prezentat, în atelierele precedente, în faţa oficialilor, partenerilor şi mass-media, observaţiile lor cu privire la Dreptul Copilului la Educaţie (noiembrie 2008), Dreptul la Protecţie împotriva Violenţei şi Neglijării (ianuarie 2009) şi Dreptul la Participare (martie 2009) şi Dreptul la Protecţie împotriva Exploatării prin Muncă (iunie 2009).

Mesajul Grupului de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului este: „În Moldova toate lucrurile trebuie să înceapă cu dreptul. Cu dreptul copilului”.

Informaţii: Cezar Gavriliuc, Daniela Platon, Veaceslav Luca (CIDDC)
Tel.: 72 65 98, 74 78 13, 74 46 00
E-mail: ciddc@yahoo.com, monitor.childrights@gmail.com
Web: http://www.childrights.md/

Partener în comunicate: URMA ta
E-mail: urma.ta@gmail.com