Nume
Parola
Vizualizări: 2987
FNPAIA începe un nou an şcolar prin monitorizarea în continuare a respectării CODULUI DE CONDUITĂ PENTRU PATRONI privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului în agricultură şi industria alimentară
Chişinău, 24 August 2009 — Echipa de Monitorizare a Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) s-a reunit, într-un atelier de lucru, pentru a lansa acţiuni noi de monitorizare a CODULUI DE CONDUITĂ PENTRU PATRONI privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului în agricultură şi industria alimentară, care vor continua în această toamnă.

Cu începerea unui nou an şcolar, Echipa de monitorizare FNPAIA va desfăşura în continuare, din luna septembrie, vizite de monitorizare pentru a urmări modul în care patronii din agricultură respectă şi promovează CODUL DE CONDUITĂ privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului. Calendarul vizitelor de monitorizare a fost întocmit în cadrul atelierului de lucru, organizat de FNPAIA, şi va cuprinde la început patru regiuni: Soroca, Edineţ, Căuşeni şi Criuleni, urmând Ungheni, Anenii-Noi, Cahul şi Străşeni.

„Experienţa acumulată consolidează organizaţia noastră, iar prin abordarea şi acţiunile concrete, întreprinse de FNPAIA, tindem să contribuim la reducerea numărului de copii implicaţi în munci agricole periculoase”, a afirmat Directorul Executiv FNPAIA, Alexandru Slusari.

FNPAIA promovează, începând cu anul 2005, proiectul „Combaterea muncii copiilor în sectorul agricol al Moldovei”, realizat cu sprijinul Biroului Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru Activităţi cu Organizaţiile Patronale (ILO-ACT/EMP) şi implementat cu susţinerea Guvernului Norvegiei.

În decembrie 2007, Consiliul FNPAIA a adoptat CODUL DE CONDUITĂ PENTRU PATRONI privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului în agricultură şi industria alimentară. Acest document de politici, elaborat şi discutat în timpul unor mese rotunde, desfăşurate cu participarea antreprenorilor agricoli-membri FNPAIA în 15 regiuni ale ţării, include principalele angajamente pe care şi le asumă patronii din agricultură în scopul prevenirii şi combaterii muncilor grele, periculoase şi vătămătoare pentru copii.

Eugenia Ganea, Coordonatorul proiectului FNPAIA „Combaterea muncii copilului în sectorul agricol al Moldovei”, a rezumat, în cadrul atelierului de lucru, concluziile primelor vizite de monitorizare a aplicării CODULUI DE CONDUITĂ, pe care echipa FNPAIA le-a efectuat, în 2008, la Orhei, Hânceşti, Floreşti, Bălţi şi Ştefan-Vodă.

„Am constatat atât exemple de înţelegere şi respectare de către patroni a angajamentelor din acest COD DE CONDUITĂ, cât şi lucruri care pot fi îmbunătăţite. Astfel, continuăm iniţiativa noastră, cu includerea altor regiuni, folosind CODUL DE CONDUITĂ ca un instrument de monitorizare, sensibilizare şi pledoarie. Aceste acţiuni de monitorizare ajută patronii agricoli să nu admită implicarea minorilor la munci contraindicate de legislaţia muncii, în schimb aceşti copii să frecventeze şcoala, să obţină o educaţie de calitate şi să devină în viitor specialişti calificaţi”, a spus Eugenia Ganea.

CODUL DE CONDUITĂ PENTRU PATRONI privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului în agricultură şi industria alimentară poate fi citit la adresa http://www.fnpaia.org/data/files/library/11/CoddeConduita_ROM.pdf

FNPAIA
bd. Ştefan cel Mare 162, Chişinău
MD 2004
Republica Moldova
Tel.: 21.00.85
Fax: 22.82.87
Web: http://www.fnpaia.org
E-mail: eganea@uap.md, munca.copilului.e.cartea@gmail.com