Nume
Parola
Vizualizări: 3634
Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii difuzează o ediţie specială a revistei „IMPACT”, consacrată combaterii muncii copilului în Moldova
Chişinău, 18 August 2009 — Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) a realizat o ediţie specială a buletinului său informativ „IMPACT”, dedicată combaterii muncii copilului în Moldova. Revista este editată în cadrul unui Program de Acţiuni implementat de CNPAC şi susţinut de Programul Internaţional pentru Eliminarea Muncii Copilului al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO-IPEC) în Moldova. Această ediţie a revistei „IMPACT”, produsă de „URMA ta”, include următoarele subiecte:

• Editorialul „O viaţă scurtă, povestită într-un mesaj cu litere mari, pe un tricou” prezintă istoria Violetei, care este unul dintre sutele şi miile de copii beneficiari ILO-IPEC, ale căror destine au fost schimbate în bine, prin contribuţia Echipelor Multidisciplinare, create şi instruite de CNPAC pentru a interveni în cazurile de exploatare prin muncă a copiilor.

• „Viitorul furat al copiilor care muncesc” este titlul articolului care consemnează declaraţia Danielei Popescu, Preşedinta Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copil: „Fiecare dintre noi cunoaşte cel puţin un copil care se află într-o situaţie de exploatare prin muncă”.

• „Schimbările legislative, efectuate în Republica Moldova, asigură o creştere semnificativă a gradului de protecţie a copiilor împotriva muncii exploatatoare şi periculoase”, afirmă Viceministrul Economiei şi Comerţului, Sergiu Sainciuc, Preşedintele Comitetului Director pentru Eliminarea Muncii Copilului în Republica Moldova. Viceministrul moldovean oferă, în interviul pentru revista „IMPACT”, exemple ale acţiunilor de răspuns ale statului la fenomenul muncii copilului în Moldova.

• În 2009 s-au împlinit 10 ani de la adoptarea de către Organizaţia Internaţională a Muncii a Convenţiei privind interzicerea celor mai grave forme ale muncii copilului şi acţiunea imediată în vederea eliminării lor. Viorica Ghimpu, Manager al Programului Internaţional pentru Eliminarea Muncii Copilului al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO-IPEC) în Moldova, punctează, în articolul „Munca copilului în Moldova: provocări, reuşite, perspective”, reperele cooperării şi participării Moldovei la mişcarea internaţională de combatere a muncii copilului.

• Copiii-victime ale traficului de fiinţe umane şi ale altor forme grave ale exploatării muncii copilului din Moldova pot beneficia acum de asistenţă în cadrul Sistemului Naţional de Referire pentru protecţia şi asistenţa socială a victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane. Esenţa acestui Sistem este prezentată de Şeful interimar al Direcţiei Protecţie a Familiei şi Copilului din cadrul Ministerului Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului al Republicii Moldova, Cornel Ţăruş.

• Svetlana Haraz, Coordonator al Programului de prevenire a muncii copilului, CNPAC, descrie experienţa şi modelele partenerilor ILO-IPEC în prevenirea formelor grave ale muncii copilului. De asemenea, aici sunt exemplificate şi Serviciile din cadrul Modelelor de Monitorizare a Muncii Copilului şi Angajare a Tinerilor.

• O istorie cu dimensiune umană îl are ca protagonist pe Andrei: „Cerşea, fura... acum va merge în clasa întâi”.

• Expertul în domeniul drepturilor omului, Angelina Zaporojan-Pârgari, a evaluat proiectul de asistenţă tehnică ILO-IPEC „Trafic şi alte forme grave ale muncii copilului în Europa Centrală şi de Est” şi face publice constatările şi recomandările pentru viitor.

• Studiul de fezabilitate, efectuat în cadrul Programului de Acţiuni ILO-IPEC, prezintă o analiză complexă a pilotării Sistemului de Monitorizare a Muncii Copilului şi identifică problemele şi oportunităţile în vederea replicării acestui sistem. Autor al studiului: Conf. univ. dr. Valentina Priţcan.

• Reţeaua Pactului Global din Moldova a adoptat propriul Cod de conduită privind combaterea celor mai grave forme ale muncii copilului. Motivaţiile corporative pentru adoptarea acestui cod se regăsesc pe paginile revistei „IMPACT”.

• Conferinţa ILO de la Lisabona, din februarie 2009, la care a participat şi delegaţia Republicii Moldova, a evaluat tendinţele actuale ale muncii decente, politicilor de ocupare şi condiţiilor de muncă din regiunea europeană în perioada 2004-2008 şi a identificat soluţii pentru sporirea productivităţii muncii pentru o creştere economică durabilă.

• Subiectul care închide această ediţie a buletinului informativ CNPAC este consacrat Zilei Mondiale împotriva Exploatării Copilului prin Muncă, 2009.

• Revista „IMPACT” include şi o listă a resurselor în domeniul prevenirii şi combaterii celor mai grave forme ale muncii copilului în Moldova.

Finanţarea pentru realizarea acestei ediţii a buletinului informativ „IMPACT”, consacrată combaterii muncii copilului în Moldova, a fost oferită de Departamentul Muncii al Statelor Unite ale Americii (USDOL).

Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC)
str. Calea Ieşilor, 61-2
MD-2069, Chişinău
Tel: 75.88.06, 59.27.48. Fax: 74.83.78
E-mail: office@cnpac.org.md
Web: www.cnpac.org.md