Nume
Parola
Vizualizări: 4066
Consecinţele dispariţiei consensului naţional privind integrarea europeană
14 Decembrie 2012 — IDIS “Viitorul” prezintă o nouă ediţie a Buletinului de Politică Externă. În lucrarea “Consecinţele dispariţiei consensului naţional privind integrarea europeană”, autorul Cornel Ciurea analizează Barometrul de Opinie Publică din luna noiembrie, în mod special cauzele care au dus la sporirea gradului de euroscepticism în rândul populaţiei.

În lucrare, expertul subliniază că Barometrul de Opinie Publică din luna noiembrie curent conţine mai multe elemente îngrijorătoare pentru suporterii aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„De fapt, asistăm la confirmarea unui trend paradoxal semnalat încă în 2011 – venirea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană a condus la creşterea gradului de euroscepticism în rîndul populaţiei. Pe termen mediu şi scurt această stare de lucruri nu pune serios în pericol procesul de reforme. Există prea puţine şanse ca persoanele care nu agreează orientarea strategică a Republicii Moldova să blocheze mersul reformelor. Cu toate acestea, euroscepticismul populaţiei îndepărtează elitele de alegători şi le obligă să promoveze agenda europeană într-un cerc din ce în ce mai îngust, transformînd eurointegrarea într-o afacere de grup. Acest fapt poate conduce, în final, la compromiterea cauzei europene şi la reorientarea Republicii Moldova spre est”, consideră autorul.

Euroscepticismul populaţiei este jenant şi inconfortabil pentru guvernarea AIE, se mai arată în publicaţie. Şi asta deoarece obligă liderii Alianţei la perpetuarea unor discursuri care nu au rezonanţă în inimile oamenilor. Acest fapt îndepărtează elitele de alegători şi le obligă să promoveze agenda europeană într-un cerc din ce în ce mai îngust, transformînd eurointegrarea într-o afacere de grup. În lipsa unor succese răsunătoare pe dimensiunea eurointegrării care ar implica recunoaşterea explicită de către UE a perspectivei Republicii Moldova de aderare europeană, Alianţa pentru Integrare Europeană se poate destrăma iar Republica Moldova se poate reorienta într-o altă direcţie, concluzionează autorul.

Mai multe recomandări pot fi găsite în cea de-a 54-a ediţie a Buletinului de politică externă:

http://viitorul.org/doc.php?l=ro&idc=358&id=4065&t=/PUBLICATII-PERIODICE/Buletin-de-politica-externa/Consecintele-disparitiei-consensului-national-privind-integrarea-europeana

Pentru (dez)abonare la buletin, expediaţi un mesaj la diana.lungu@viitorul.org

Buletinul de Politică Externă reprezintă o serie de analize, scrise de experţi locali şi străini, dedicate celor mai importante subiecte de politică externă, dezvoltărilor majore din Marea Neagră, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de menţinere a păcii din regiune. Buletinul este distribuit în format electronic oficialilor europeni, fiind destinat în primul rând publicului extern. Asta pentru a o oferi informaţii obiective despre progresele Republicii Moldova în eforturile sale de apropiere de Uniunea Europeană. Publicaţia apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.