Nume
Parola
Vizualizări: 3363
Republica Belarus – unicul călău din Europa
Chişinău, 10 Octombrie 2012 — De Ziua Internaţională împotriva pedepsei cu moartea Amnesty International Moldova a cerut abolirea acestei practici inumane în Republica Belarus în cadrul unei acţiuni publice la Ambasada acestei ţări din Chişinău.

Activiştii Amnesty International din Republica Moldova şi-au pus cagule negre şi au ţinut fotografiile oamenilor executaţi de către Republica Belarus în ultimii ani în semn de protest faţă de faptul că din cauza acestor executări Europa nu poate fi considerată zona liberă de pedeapsa capitală.

Republica Belarus nu poate adera la Consiliul Europei din cauza că statutul de membru impune abolirea pedepsei cu moartea fie prin lege fie la nivel de practică. În timp ce absenţa acestei ţări la forumul statelor europene îl ţine în izolare continuă în sfera vieţii sociale şi economice, executările afectează oamenii de rând – oricine poate ajunge în celula condamnaţilor la moarte în condiţiile în care vinovăţia se dovedeşte prin tortură, iar învinuirea persoanelor se egalează în mod automat cu condamnarea lor în urma proceselor de judecată care nu corespund standardelor internaţionale. Anume acest lucru ar fi putut avea loc în cazul învinuiţilor de comiterea atentatelor teroriste de la Minsk în 2011, aceştia fiind omorâţi de stat primăvara acestui an.

„Argumentul autorităţilor din Belarus este că oamenii sunt în favoarea pedepsei cu moartea – chipurile, abolirea acesteia nu este ceva relevant pentru mentalitatea belorusă. Însă, toate celelalte ţări europene şi 2/3 din statele lumii care în general au renunţat la pedeapsa capitală reprezintă culturi total diferite. Cu toate acestea, în pofida divergenţelor religioase şi politice, s-a ajuns la una şi aceeaşi concluzie – că pedeapsa cu moartea este un tratament extrem de sever, mai ales atunci când se ajunge la faptul că cel executat este nevinovat”, a declarat Gheorghe Zugravu, Coordonator Campanii Amnesty International Moldova. „Nimeni nu trebuie omorât în numele legii din simplul motiv că aceasta poate fi greşită, sau pot greşi cei care o aplică”.

Trendul internaţional din ultimii ani în privinţa pedepsei capitale se menţine ferm spre abolirea acesteia. Tot mai multe ţări renunţă la executarea oamenilor, inclusiv şi unele state ale SUA (17 din cele 50 nu mai practică injecţii letale). Liderul după numărul executărilor este Republica Populară Chineză care însă nu divulgă date exacte privind aplicarea pedepsei cu moartea de sistemul său de drept. Multe executări au loc în Orientul Mijlociu, în special în ultimii ani. Republica Moldova nu a executat nici o persoană din anul 1991.

Ziua Internaţională împotriva pedepsei cu moartea este marcată în lume pentru a zecea oară. Amnesty International promovează lumea fără pedeapsa capitală din anul 1977.

SFÂRŞIT/
Document public

Contact: Nichita Gurcov, ofiţer de presă Amnesty International Moldova
+373 22 83 58 08 ext 11 +373 79 66 31 32
media@amnesty.md www.amnesty.md

[ENGLSIH] http://t.co/wSGR6zh4
[РУССКИЙ] http://t.co/pXUQXA1M