Nume
Parola
Vizualizări: 2783
VOR FI REORGANIZATE TREI ŞCOLI PROFESIONALE
Chişinău, 8 August 2012 — În acest an, vor fi reorganizate, prin absorbţie, trei instituţii de învăţămînt secundar profesional.
Şcoala Profesională nr.1, or.Cupcini, r-nul Edineţ, se reorganizează prin absorbţia Şcolii Profesionale nr.2,din or.Cupcini, r-nul Edineţ şi se formează Şcoala Profesională, or.Cupcini. Cifra de admitere nu sa fost diminuată. Menţionăm aici, că patru meserii se pregătesc în ambele şcoli. În urma reorganizării, în acest caz, se vor economisi circa 1.5 mln de lei, anual, bani ce vor fi investiţi în dezvoltarea instituţiei reorganizate.
De asemenea, Şcoala Profesională nr.1, or.Criuleni, se reorganizează prin absorbţia Şcolii Profesionale nr.2, or.Criuleni şi se formează Şcoala Profesională, or.Criuleni. Consolidarea ambelor şcoli în una va contribui la eficientizarea cheltuielilor, economiile fiind de 2 mln de lei anual. Aceşti bani, ca şi în cazul precedent, vor fi investiţi în dezvoltarea în perspectivă a Şcolii Profesionale or.Criuleni, cu şansa de a deveni Liceu Profesional,ca şi ŞP din or.Cupcini.
Va fi reorganizată şi şcoala profesională or.Orhei, prin absorbţia Şcolii Profesionale, s. Cucuruzenii de Sus, r-nul Orhei. Mai mulţi ani la rînd, Şcoala Profesională, s. Cucuruzenii de Sus nu îndeplineşte planul de admitere, în 2011-2012, fiind înmatriculaţi 54 de elevi. Iar costul mediu de instruire al unui elev în această şcoală este de 28 691,7 lei, media pe ţară fiind de 15 670 lei. Mai mult, raportul cadru didactic-elev, în acest caz este de 1 cadru didactic pentru 2.3 elevi, media pe ţară fiind 9.9 cadre didactice per elev. Economiile vor alcătui circa 2.3 mln de lei anual.
Meseriile, cadrele didactice, contingentul de elevi se transferă în Şcolile reorganizate.
Baza tehnico-materială a instituţiilor absorbite va fi transmisă instituţiilor de învăţămînt absorbante, în conformitate cu Regulamentul cu privire la modul de transmitere a întreprinderilor de stat, instituţiilor, a subdiviziunilor lor, clădirilor, construcţiilor, mijloacelor fixe şi altor active.
Edificiile vor fi utilizate de către Ministerul Educaţiei în scopuri educaţionale.
Procedura de reorganizare este iniţiată în corespundere cu Obiectivul specific nr.2 din Strategia consolidată de dezvoltare a învăţămîntului pentru anii 2011-2015. Acesta prevede restructurarea instituţiilor de învăţămînt vocaţional şi tehnic.