Nume
Parola
Vizualizări: 2550
Pînă în acest moment, au fost depuse 19 503 cereri în instituţiile de învăţămînt superior, la ciclurile I şi II
Chişinău, 30 Iulie 2012 — La ciclul I – licenţă au fost depuse 16.145 de cereri. Dintre acestea, 14340 de cereri au fost depuse în instituţiile de învăţămînt superior de stat (11376 de cereri la locurile bugetare – zi şi 2964 de cereri la locurile bugetare - frecvenţa redusă) şi 1805 de cereri în instituţiile de învăţămînt superior private.
Planul de înmatriculare la ciclul I licenţă constituie, în acest an, 6745 locuri cu finanţare bugetară şi 13920 locuri prin contract cu achitarea taxei de studii.
Cele mai multe cereri faţă de numărul de locuri oferite, în instituţiile de stat, au fost înregistrate la USMF Testemiţanu, ASEM, Academia St. Cel Mare,UTM, USM, USEFS, USTiraspol, AM Al. Cel Bun.
Cele mai multe cereri faţă de numărul de locuri oferite, în instituţiile private, au fost înregistrate la ULIM, USEM, UCCM.
La ciclul II, masterat, au fost înregistrate, pînă astăzi, 3358 de cereri. Dintre acestea, în instituţiile de stat au fost depuse 2793 de cereri la studii cu finanţare bugetara. Alte 376 de cereri la studii cu finanţare prin contract, în instituţiile de stat. În instituţiile private au fost depuse 189 de cereri.
Planul de înmatriculare, în acest an, prevede pentru ciclul II masterat, în total 7965 locuri. Dintre acestea 3410 de locuri sunt cu finanţare bugetară şi 4555 de locuri sunt cu finanţare prin contract.
Cele mai multe cereri faţă de numărul de locuri oferite, în instituţiile de stat, au fost înregistrate la Academia St. Cel Mare; UTM; ASEM.
Cele mai multe cereri faţă de numărul de locuri oferite, în instituţiile private, au fost înregistrate la ULIM; Un. Perspectiva; UCCM.
Cel mai mare număr de cereri, la numărul de înmatriculări oferite, în ansamblu, sînt la Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, Academia ”Ştefan cel Mare”, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, Academia Militară „Al. Cel Bun”, Universitatea de Stat din Tiraspol etc..
Cele mai solicitate specialităţi (la 1 loc buget) au fost înregistrate la:
1. specialităţile economice în medie 8 la ASEM, 5 la USM
2. drept 3 (Academia St. Cel Mare); 25 la USM; 20 la ASEM
3. medicină 7 (stomatologie)
4. arhitectură, designul interior 7 la UTM
5. relaţii internaţionale 5 la USM
6. tehnologii informaţionale 6 la UTM
7. Tehnologia şi managementul alimentaţiei publice 5 la UTM
8. Jurnalism 5 la USM
9. Administraţie publică 5 la USM
10. Turism 10 la ASEM.
La universităţile cu profil pedagogic, cele mai multe cereri în raport cu numărul de locuri oferite au fost depuse la Universitatea Pedagogică de Stat ”I.Creangă”, Universitatea de Stat ”A.Russo” din Bălţi, US Tiraspol, US ”B.P.Haşdeu” din Cahul, şi alte universităţi. Cele mai solicitate specialităţi aici rămîn a fi:
1. Pedagogie preşcolară
2. Pedagogia învăţămîntului primar
3. Psihopedagogia
4. Pedagogia socială
5. Limbi moderne
6. Limbi si literaturi etc.
Amintim că, în toate instituţiile de învăţămînt superior se desfăşoară sesiunea de Admitere 2012 - la studii superioare de licenţă (ciclul I) şi la studii superioare masterat, ciclul II. Actele de studii sînt acceptate de la deţinătorii diplomelor de bacalaureat, diplomelor de colegii, a diplomelor de studii superioare de licenţă. Depunerea actelor pentru învăţămîntul superior continuă pînă la 31 iulie, 2012.