Nume
Parola
Vizualizări: 2421
Ministerul Educaţiei a întrunit în şedinţă şefii direcţiilor de învăţămînt
Chişinău, 13 Iulie 2012 — Ministerul Educaţiei a întrunit în şedinţă, joi, 12 iulie curent, șefii Direcţiilor de învăţămînt, tineret şi sport.

La şedinţă au fost discutate subiecte privind pregătirea instituțiilor de învățămînt către noul an de studii 2012-2013, despre implementarea reformei structurale în educație, despre asigurarea cu cadre didactice în școlile din republică, asigurarea cu manuale a instituțiilor de învățămînt preuniversitar în noul an de studii etc.

Tatiana Potîng, viceministru al educaţiei, a vorbit despre necesitatea determinării numărului de instituții, din fiecare raion, care urmează a fi reorganizate sau transformate în școli de circumscripții pentru a stabili rețeaua instituțiilor de învățămînt din țară. Lista finală a școlilor urmează a fi aprobată de consiliile locale.

Viceministrul Tatiana Potîng, a subliniat necesitatea stabilirii unui parteneriat cu administraţia publică locală în vederea creării unor centre educaţionale moderne în beneficiul copiilor.

Totodată, viceministrul a spus despre faptul că foarte puține licee din țară au fost propuse spre reorganizare în gimnazii. În prezent, în majoritatea liceelor din țară activează doar cîte o clasă de elevi și doar cu un singur profil, ceea ce contravine cadrului normativ-legislativ existent. În marea majoritate a cazurilor nu sînt organizate concursuri de admitere în liceu, media de admitere fiind 5. ”Școlile medii nu mai pot fi transformate în licee, deoarece liceul este prima treaptă academică pentru învățămîntul superior”, a afirmat Tatiana Potîng.

Valentin Crudu, director al Direcţiei generale învăţămînt preşcolar, primar şi secundar general, a anunţat despre pregătirea instituțiilor către noul an de studii.
Pentru asigurarea condiţiilor necesare, în anul 2012, în bugetul de stat au fost planificate alocaţii în sumă totală de circa 79 mln lei (mai exact -79103,3 mii lei (inclusiv, pentru investiţii capitale – 34.811,8 mii lei, pentru reparaţii capitale – 44.291,5 mii lei).

Nicolae Ghenciu, şef direcţie resurse umane, formare continuă şi atestare, a informat despre noile modificări în Legea Învăţămîntului şi Codul Muncii, aprobate recent de Parlament, care reglementează flexibilitatea relaţiilor de muncă în sectorul educaţional. De asemenea, în cadrul ședinței s-a anunțat despre prevederile noilor Regulamente de atestare ale cadrelor didactice şi manageriale.