Nume
Parola
Vizualizări: 2214
Alți trei președinți ai centrelor de bacalaureat în care au fost înregistrate fraude au fost sancționați
Chişinău, 18 Iunie 2012 — Membrii Comisiei Naționale de Examene s-au întrunit, luni, 18 iunie curent, în ședință extraordinară, pentru a discuta și decide în raport cu situațiile neregulamentare identificate în anumite centre de bacalaureat, în contextul celui de-al treilea examen (examenul de profil).

Prezenți la ședința comisiei, reprezentantul CCCEC și delegații Comisiei Naționale de Examene, au prezentat sesizările de rigoare cu referire la derogările înregistrate în afara centrelor de bacalaureat, acolo unde au fost surprinși, în procesul de rezolvare și transmitere a testelor, prin intermediul tehnologiilor informaționale, profesori și specialiști în domeniul IT. Urmare a sesizărilor și verificărilor preventive, reprezentanții CCCEC, împreună cu cei ai Ministerului Educației, au intrat în spațiile respective, documentând situațiile, apoi, la finalizarea examenelor, au descins și în centrele de bacalaureat.

Ministrul Educației, Mihail Șleahtițchi, a declarat că Ministerul Educației deja a luat o atitudine în adresa candidaților, anulînd lucrările acestora. Și în privința președinților de centre de bacalaureat și ai comisiilor raionale de examene, comisia a decis sancțiuni conform legislației.

Ministrul a mai spus despre greșeala regretabilă care a fost lansată în mass-media privind implicarea unei persoane de conducere din cadrul Ministerului Educației în calitate de complice la încălcarea metodologiei de organizare și desfășurare a examenelor într-un centru de BAC din Chișinău. Precizăm, în context, că Ministerul Educației nu are vreo atribuție la cazul respectiv.

Ulterior, comisia a dezbătut asupra cazurilor de fraudare a examenelor din următoarele Centre de Bacalaureat: Liceul Teoretic Tabani, Briceni,LT ”M. Eminescu”, Cimișlia, LT ”M. Viteazul”, mun. Chișinău.

A urmat decizia Comisiei Naționale de Examene în raport cu fiecare situație:

În cazul Centrului de Bacalaureat ”LT Tabani”, Briceni, Președintele centrului a fost demis din funcția de președinte al Centrului de BAC, cu privarea dreptului de a ocupa această funcție în următorii trei ani. Membrii comisiei au mai decis de a aplica mustrare directorului LT Tabani, Briceni, în calitatea sa de angajator, pentru implicarea personalului din subordine, contrar stipulărilor conținute în metodologie. În context, Ministerul Educației a solicitat Direcției raionale învățămînt, tineret și sport, Briceni inițierea unei anchete de serviciu privind fraudarea examenului, cu informarea ulterioară a ministerului.
În cazul Centrului de BAC LT ”M. Eminescu”, Cimișlia, Președintele Centrului a fost demis din funcția de președinte al centrului. Iar 16 din cei 20 de asistenți din acest centru au fost excluși din sesiunea de examene cu privarea dreptului de a ocupa această funcție în următorii trei ani.
În cazul Centrului de BAC LT ”M. Viteazul”, mun. Chișinău, Comisia Națională de Examene a demis-o din funcție pe Președintele Centrului de BAC, fără dreptul de a ocupa vreodată această funcție. De asemenea, directorului LT ”M. Viteazul” i-a fost aplicată o mustrare aspră pentru utilizarea spațiilor auxiliare în scopul fraudării examenelor de BAC. Membrii comisiei au decis de a aplica interdicție pentru LT ”M. Viteazul” de a fi centru de bacalaureat în următorii cinci ani. Toți cei opt asistenți au fost demiși din funcția respectivă cu privarea dreptului de a activa în sesiunile de examene în următorii cinci ani.
În cazul LT nr.1, Briceni, Comisia Națională de Examene a aplicat o mustrare Președintelui Centrului de BAC.
Cu referire la anularea lucrărilor: ministrul a dispus instituirea unei comisii speciale care va examina fiecare situație în parte și, în consecință, va fi luată o decizie specială.
Serviciul de presa al Ministerului Educatiei