Nume
Parola
Vizualizări: 1882
Ministrul Educaţiei, Mihail ŞLEAHTIŢCHI, a participat la şedinţa Consiliului Rectorilor
Chişinău, 31 Mai 2012 — În cadrul şedinţei Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, Ministrul Educaţiei, Mihail ŞLEAHTIŢCHI, a prezentat o informaţie amplă cu referire la problemele actuale ale învăţămîntului superior, în contextul recomandărilor Forumului în domeniul Politicilor Bologna, desfăşurat la Bucureşti, România, în zilele de 26-27 aprilie curent.
Ministrul Educaţiei a informat că evenimentul a avut drept scop evaluarea rezultatele obţinute în ultimii ani în edificarea Spaţiului European al Învăţămîntului Superior, în contextul obiectivelor Procesului Bologna, precum şi conturarea viitoarele direcţii de acţiune pentru învăţămîntul superior european.
Delegaţiile guvernamentale internaţionale au participat în dezbateri privind patru aspecte cheie: fortificarea mobilităţii globale a studenţilor pentru o învăţare mai bună în Spaţiul European al Învăţămîntului Superior; abordări globale şi regionale de asigurare a calităţii; responsabilitatea publică pentru şi a învăţămîntul superior; contribuţia reformelor în domeniul învăţămîntului superior la procesul de consolidare a angajării absolvenţilor.
În această ordine de idei, în cadrul Forumului, a fost aprobată Strategia de Mobilitate 2020 pentru Spaţiul European al Învăţămîntului Superior. Conform Strategiei, în procesul de elaborare a politicilor trebuie luate în considerare aspecte, precum: creşterea numărului de mobilităţi de scurtă durată; o mobilitate mai echilibrată; aspectele calitative privind mobilitatea.
În ceea ce priveşte îmbunătăţirea procesului de angajare a absolvenţilor, participanţii au subliniat că învăţarea pe tot parcursul vieţii, recunoaşterea studiilor anterioare sunt considerate drept strategii apte să extindă accesul la învăţămîntul superior şi să reducă deficitul de competenţe.
Ministrul Educaţiei a atras atenţia asupra faptului că membrii delegaţiei moldave, atît în şedinţele de plen, cît şi în cadrul atelierelor de lucru, au avut posibilitatea să relateze despre principalele realizări ale învăţămîntului superior autohton, precum şi despre problemele cu care acesta se confruntă.
Concluziile de bază ale întrunirii de laBucureşti au fost expuse în Documentul de fond pentru al Treilea Forum în domeniul Politicilor Bologna şi în Declaraţia Finală a Forumului, în care pot fi regăsite informaţiile generale privind principalele politici şi strategii relevante, actuale şi de perspectivă, în domeniul învăţămîntului superior european, parte a cărui este şi Republica Moldova. Declaraţia este accesibilă şi pe pagina web a Ministerului Educaţiei.
Mihail ŞLEAHTIŢCHI a menţionat că principalele concluzii ale conferinţei, stipulate în Comunicatul de la Bucureşti se regăsesc şi pe agenda priorităţilor Ministerului Educaţiei şi, implicit, a instituţiilor de învăţămînt din ţară.
Ministrul Educaţiei a recomandat administratorilor din învăţămîntul superior autohton să ia act de materialele conferinţei de la Bucureşti. Mai mult ca atît, la discutarea acestora este bine să fie implicaţi şi studenţii, care trebuie să joace un rol activ în luarea deciziilor privind calitatea educaţiei şi pregătirii profesionale. De asemenea, Mihail ŞLEAHTIŢCHI a solicitat de la reprezentanţii mediilor academice reacţii, propuneri şi sugestii privind perfecţionarea în continuare a cadrului normativ, politicilor şi strategiilor naţionale pentru participarea mai activă a sistemului educaţional naţional la edificarea Spaţiului European al Învăţămîntului Superior.
De rînd cu Ministrul Educaţiei, dl Mihail ŞLEAHTIŢCHI, din delegaţia Republicii Moldova la eveniment au mai făcut parte: Ion Bostan, Preşedintele Consiliului Rectorilor, Rectorul Universităţii Tehnice a Moldovei; Andrei POPA, Rectorul Universităţii de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul şi Andrei GALBEN, Rectorul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.