Nume
Parola
Vizualizări: 2198
Necesarul de cadre didactice pentru anul următor de studii, 2012-2013
Chişinău, 27 Martie 2012 — Conform unei analize preventive, efectuate de către Ministerul Educaţiei, în anul următor de studii, 2012-2013, necesarul de cadre didactice se va rezuma la 733 de specialişti.
Cei mai mulţi specialişti sînt aşteptaţi în raioanele Cimişlia (50), Hînceşti (42), Cahul (37), Cantemir (28) şi UTA Găgăuzia (39).
Cele mai solicitate specialităţi sînt: învăţămînt preşcolar (112), matematică (80), matematică/ informatică (14), matematică/fizică (29), fizică (41), fizică/informatică – (14), fizică/matematică (4), informatică (21), educaţie fizică (56), limba română (41), limba franceză (48), istorie (25).
Informaţia a fost distribuită instituţiilor de profil, pentru repartizarea absolvenţilor promoţiei 2012, a menţionat Nicolae Ghenciu, şef al Direcţiei resurse umane, formare continuă şi atestare din cadrul Ministerului Educaţiei.
Ţinem să informăm viitorii absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt superior universitar şi mediu de specialitate, inclusiv şi cei care au studiat în bază de contract, care se vor angaja, conform repartizării, în instituţii de învăţămînt din mediul rural, că, în conformitate cu prevederile Legii învăţămîntului, art.53, alin.(9), în primii trei ani, aceştia beneficiază de mai multe facilităţi, a precizat viceministra educaţiei Loretta Handrabura.
Tinerii specialişti, absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt superior universitar, primesc 30 mii de lei, care vor fi achitaţi după cum urmează:
- 7 mii lei în termen de o lună de la data angajării în funcţie;
- 10 mii lei la expirarea unui an de activitate în funcţie;
- 13 mii lei la expirarea a 3 ani de activitate în funcţie;

Tinerii specialişti, absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt mediu de specialitate vor primi 24 mii de lei, care se achită după cum urmează:
- 6 mii lei în termen de o lună de la data angajării în funcţie;
- 8 mii lei la expirarea unui an de activitate în funcţie;
- 10 mii lei la expirarea a 3 ani de activitate în funcţie;

De asemenea, această categorie de profesori, trebuie să beneficieze de locuinţă gratuită, acordată de autoritatea administraţiei publice locale pentru perioada activităţii în localitatea respectivă. În cazul în care autoritatea publică locală nu poate oferi tînărului specialist o locuinţă corespunzătoare, acestuia i se vor acoperi cheltuielile pentru închirierea locuinţei, a menţionat viceministra educaţiei, Loretta Handrabura.
Legea mai prevede că în primii 3 ani de activitate, absolvenţii care se angajează în instituţii de învăţămînt din mediul rural, beneficiază de compensarea lunară a costului a 30 kW de energie electrică şi de asigurarea gratuită, în fiecare an, cu un metru cub de lemne şi o tonă de cărbuni, iar în cazul încălzirii cu gaze - compensarea costului unui metru cub de lemne şi a unei tone de cărbuni.

Pentru a beneficia de facilităţile prevăzute de Legea învăţămîntului, tinerii specialişti vor încheia cu administraţia instituţiei de învăţămînt în care au fost repartizaţi, un contract individual de muncă, al cărui model se aprobă de către Ministerul Educaţiei. Tinerii specialişti sînt obligaţi să activeze 3 ani în instituţiile de învăţămînt în care au fost repartizaţi. În cazul concedierii tînărului specialist, la cerere sau pentru fapte imputabile, pînă la expirarea acestui termen, acesta va restitui sumele achitate pînă la data concedierii.
Nicolae Ghenciu afirmă că anul trecut, 341 tineri specialişti, absolvenţi ai facultăţilor pedagogice în anul 2011, care au fost angajaţi în şcolile din mediul rural, au beneficiat de indemnizaţii unice, în valoare de 7 mii de lei fiecare, pentru absolvenţii universităţilor şi, de 6 mii de lei - pentru absolvenţii colegiilor, oferite în cadrul primei tranşe.
Totodată, 344 de specialişti, absolvenţi ai anului 2010, au primit a doua tranşă a indemnizaţiei, echivalentă cu 10 mii de lei - pentru absolvenţiii instituţiilor de învăţămînt superior şi 8 mii de lei – pentru absolvenţii instituţiilor de învăţămînt mediu de specialitate. 466 de specialişti, absolvenţi ai anului 2009, au primit tranşa a treia, la sfîrşitul celui de-al treilea an de activitate, în mărime de 13 mii lei - după absolvirea universităţii, şi 10 mii lei - după absolvirea colegiului.