Nume
Parola
Vizualizări: 1880
Întrunirea autorilor de teste pentru absolvirea treptelor de şcolaritate din învăţămîntul preuniversitar
Chişinău, 29 Februarie 2012 — Peste 100 de autori de teste pentru absolvirea treptelor de şcolarizare din învăţămîntul preuniversitar s-au întrunit, în data de 28 februarie, la Chişinău. Seminarul a fost organizat de Agenţia de Evaluare şi Examinare, în scopul stabilirii unor principii unice de elaborare a probelor de evaluare pentru sesiunea 2012.
Directorul Agenţiei pentru Evaluare şi Examinare, Adrian Ghicov, a afirmat că este pentru prima dată cînd toţi autorii de teste se întrunesc într-o şedinţă comună cu formatorii naţionali. Deoarece trebuie să existe o abordare comună în ceea ce priveşte elaborarea testelor. “În acest moment se desfăşoară testarea de laborator a itemilor. Astfel vom determina calitatea, accesibilitatea, obiectivitatea lor. Verificăm modul în care elevii înţeleg cerinţele cuprinse în enunţurile subiectelor. Verificăm şi modul în care sînt elaborate baremele de corectare. După 16 martie, vor fi organizate testări pe eşantion reprezentativ şi simularea parţială a examenelor, pentru a verifica calitatea testelor şi pentru a proba modul de funcţionare a metodologiei de organizare a examenelor”, a menţionat Adrian Ghicov.
Participanţii la seminar au discutat şi despre conceptul de evaluare a rezultatelor şcolare în învăţămîntul preuniversitar, centrat pe competenţe. Autorii de teste vor formula sarcini, care ar oferi libertate elevului în a crea. Programa de examen, axat pe competenţe, va fi aplicată în sesiunea de examinare 2013.
În cadrul seminarului a fost prezentat un studiu de analiză a rezultatelor examenelor de bacalaureat şi a unor teste aplicate în sesiunea de examinare 2011; strategii de centrare a evaluării pe competențele elevilor; o evaluare a competenţelor şcolare în Republica Moldova.
Reprezentanţii Agenţiei de Evaluare şi Examinare, de asemenea, au informat autorii de teste despre cerinţele vizînd designul tehnic al testelor de examene.