Nume
Parola
Vizualizări: 4046
La Ungheni este inaugurat Centrul comunitar de suport pentru pacienţii cu tuberculoză
Ungheni, 8 Septembrie 2011 — Astăzi, 8 septembrie, la Ungheni, are loc inaugurarea oficială a Centrului comunitar de suport pentru pacienţii cu tuberculoză, deschis în cadrul proiectului ”Sporirea rolului pacientului şi a comunităţii în controlul tuberculozei”.

Pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, pe parcursul anului curent, au fost deschise zece centre comunitare de suport pentru pacienţii cu tuberculoză. Acestea se află în localităţile: Rezina, Ungheni, Străşeni, Orhei, Glodeni, Hânceşti, Ialoveni, Criuleni, Cahul, Râbniţa.

Rolul Centrelor comunitare este de a spori accesul populaţiei la serviciile de asistenţă medicală specializată, de a îmbunătăţi compleanţa la tratamentul strict supravegheat (DOT), de a mobiliza comunitatea în prevenirea şi controlul epidemiei de tuberculoză.

Pentru a fi funcţionale, Centrele comunitare de suport pentru pacienţii cu tuberculoză au fost reparate, mobilate şi echipate cu computere, imprimante, telefon şi fax. De asemenea, în gestiunea centrelor, se află câte un automobil pentru a ajuta echipelor de specialişti să se deplaseze mai uşor în teritoriu pentru efectuarea vizitelor de monitorizare.

De menţionat că Republica Moldova se plasează pe locul trei în Europa după incidenţa tuberculozei (113,2 cazuri înregistrate la 100 mii locuitori pe parcursul anului 2010) şi pe locul doi printre 27 ţări cu povara înaltă a tuberculozei cu rezistenţă la preparatele antituberculoase (TB MDR). Pe parcursul anului 2010, de tuberculoză, în Moldova au decedat 747 persoane.

Proiectul ”Sporirea rolului pacientului şi a comunităţii în controlul tuberculozei în Moldova” este finanţat de Fondul Global pentru combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei (runda 9) şi implementat de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS).

Autor: Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS)