Nume
Parola
Vizualizări: 1933
Un grup de încă 84 de militari și ofițeri în rezervă s-au recalificat profesional
Chisinau, 17 Iunie 2011 — Pe 17 iunie 2011, la Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, 44 absolvenții din municipiul Chișinău ai etapei a II-a a proiectului “Recalificarea personalului militar din Republica Moldova” au primit Diplomele de calificare profesională suplimentară. Faza a II-a a proiectului s-a desfăşurat în 3 oraşe: Chişinău, Ungheni şi Cahul, în total fiind instruite 84 persoane.
În deschiderea ceremoniei oficiale, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, Gheorghe Cucu, a felicitat participanții la proiect, accentuând necesitatea valorificării potențialului pe care îl au militarii și ofițerii în rezervă – resurse umane ce pot contribui la dezvoltarea economică a țării. ”Este binevenit faptul că, spre deosebire de prima fază a proiectului, ce a avut loc în Chișinău, fiind instruire 74 de persoane, partea a II-a a fost extinsă în regiuni. Astfel, a beneficiat de oportunitățile proiectului şi personalul unităţilor militare din Cahul şi Ungheni”.
Ambasadorul Misiunii OSCE în Moldova, Philip Remler, a menționat că succesul proiectului se datorează dorinței militarilor de a obține o altă calificare pentru a se încadra social mai ușor. ”Știu că este dificil să treci de la regimul militar la viața civilă, de aceea apreciez decizia Dvs. Este îmbucurător că prin derularea programului respectiv contribuim atât la recalificarea Dvs perofesională, cât și la dezvoltarea în viitor a Republicii Moldova”, s-a adresat Philip Remler absolvenților.
Prezent la eveniment, viceministrul Apărării, Igor Panfile, a mulțumit partenerilor proiectului pentru oportunitatea de a recalifica gratuit militarii trecuți în rezervă. ”Participând la proiect, ei obțin noi abilități și cunoștințe necesare pentru a se încadra mai ușor în câmpul muncii, contribuind, totodată, și la dezvoltarea societății”.
Viorel Prisăcari, șef al Secției Evidență și Completare a Departamentului Trupelor de Carabinieri al MAI, și-a exprimat convingerea că noile deprinderi practice și cunoștințe le vor fi utile absolvenților.
La rândul său, reprezentantul Serviciului Grăniceri Sergiu Biriucov, şef al Secţiei educaţie patriotică a Direcţiei pregătire continuă a personalului, a afirmat că proiectul este apreciat de către participanți, ofițerii și militarii în rezervă din Ungheni și Cahul beneficiind de aceleași oportunități pe care le-au avut cei din Chișinău.
Proiectul „Recalificarea personalului militar din Republica Moldova”, ce a fost lansat în iunie 2010, este implementat de Camera de Comerţ şi Industrie şi Academia de Studii Economice, la iniţiativa Guvernului și cu susținerea Misiunii OSCE în Moldova.
Proiectul are scopul de a oferi asistenţă militarilor care îndeplinesc serviciul prin contract şi ofiţerilor în rezervă pentru ca aceştia să fie reintegraţi mai uşor social şi profesional.
Participanții la faza a II-a s-au recalificat în unul din domeniile: tehnologii informaţionale, administrarea afacerilor, sau limbi străine (engleza sau franceza). Suplimentar, au primit sfaturi în vederea pregătirii dosarelor de angajare şi CV-urilor și au fost îndrumați referitor la tehnicile de intervievare. La Forumul întreprinderilor mici şi mijlocii, ce s-a desfăşurat în luna mai, au fost prezentate angajatorilor CV-urile participanţilor, scopul fiind susținerea acestora în vederea angajării în câmpul muncii.
Pe parcursul perioadei de instruire studenţii au avut parte de o pregătire practică şi teoretică de înaltă calificare, au vizitat întreprinderi, inclusiv Zona Economică Liberă „Ungheni-Business”; au fost la expoziţii specializate, au luat parte la alte activităţi practice.
Întrebată despre rezultatul participării la program, absolventa cursului de tehnologii informaționale Tamara Bânzari a afirmat că a însușit multe lucruri utile. ”În prezent sunt angajată în câmpul muncii, iar la cursul de IT am învățat să fac pliante, cărți de vizită, să lucrez cu imaginile. Cursul a fost interesant, profesorul a predat într-un limbaj accesibil. Alți colegi din grupa în care am studiat au aplicat deja CV-urile pentru un loc de muncă în noul domeniu”.
Proiectul “Recalificarea personalului militar din Republica Moldova”continuă. La el pot aplica foşti ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Naţionale, Serviciului de Grăniceri şi Departamentului Trupelor de Carabinieri.
www.chamber.md