Nume
Parola
Vizualizări: 4108
De Ziua Mondială fără Tutun, conducerea de vârf a țării și deputații moldoveni au primit câte o Convenție-cadru privind controlul tutunului
Chisinau, 31 Mai 2011 — Reprezentanții societății civile și ai mediului academic au expediat în dimineața acestei zile câte o Convenție-cadru privind controlul tutunului (ediție poligrafică proaspăt tipărită) tuturor celor 101 deputați din Parlamentul Republicii Moldova, precum și unor membri ai Guvernului.

Acțiunea are drept scop de a le reaminti oficialilor moldoveni despre responsabilitățile pe care le au (în calitate de deputați și factori de decizie) referitor la promovarea și punerea în aplicare a unui cadru legal pentru măsurile de control al tutunului cât mai compleant la prevederile Convenției-cadru privind controlul tutunului (CCCT) și la legislația comunitară în domeniu.

Ideea de a le pune la dispoziție câte o Convenție tipărită a apărut în rezultatul unei căutări îndelungate a respectivului tratat internațional pe mai multe pagini web, inclusiv pe site-ul Parlamentului Republicii Moldova și pe cele ale instituțiilor guvernamentale, care dispun de un registru on-line al actelor internaționale, pe care Republica Moldova le-a ratificat și la care este parte. Faptul că textul Convenției cu privire la controlul tutunului nu a fost de găsit în nici o sursă oficială de referință în țara noastră creează impresia că există părți interesate ca despre prevederile acestei Convenții să nu se prea cunoască și, respectiv, și mai puțin să se implementeze la nivel de țară.

Convenţia pentru deputaţi şi miniştri a fost însoţită de o scrisoare nominală, prin care reprezentanții Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrului PAS) și ai Școlii de Management în Sănătate Publică (ȘMSP) au solicitat înalților funcționari să își onoreze angajamentele asumate și să contribuie realmente la protejarea sănătății publice în Republica Moldova.

Republica Moldova a semnat Convenția-cadru a OMS privind controlul tutunului la 29 iunie 2004 și a ratificat-o la 31 decembrie 2008. Convenția reprezintă primul tratat în domeniu, negociat sub auspiciile Organizației Mondiale a Sănătății, care reafirmă dreptul tuturor persoanelor la cele mai ridicate standarde de sănătate. Secretarul General al Națiunilor Unite este Depozitarul Convenției și a amendamentelor la aceasta, a protocoalelor și anexelor adoptate. Convenția are 38 de articole, ce au fost dezvoltate ca răspuns la globalizarea epidemiei provocate de tutun. Textul original al Convenţiei există în limbile arabă, chineză, engleză, franceză, rusă și spaniolă. Statele-membre care semnează şi ratifică acest tratat internaţional, se obligă să întreprindă eforturi susţinute pentru a dezvolta, implementa, actualiza periodic strategii, proiecte și programe naționale, în conformitate cu prevederile acestuia și a protocoalelor sale.

Autori: Centrul PAS, tel. 22-63-43, www.pas.md
ȘMSP, tel. 20-52-05, www.public-health.md