Nume
Parola
Vizualizări: 5448
Numărul persoanelor cu probleme mintale din Moldova echivalează cu numărul total al populaţiei raionului Ialoveni
Chişinău, 5 Octombrie 2009 — În Republica Moldova, a fost dat startul „Săptămânii Sănătăţii Mintale”.

Acţiunea este organizată între 5 şi 9 octombrie de Asociaţiile „Somato” din Bălţi şi „Armonie” din Chişinău.

Preşedinta Asociaţiei „Somato”, Jana Chihai, a declarat la 5 octombrie, într-o conferinţă de presă, că motivele care au servit pentru organizarea unei asemenea acţiuni la nivel naţional sunt, întâi de toate, statisticile îngrijorătoare şi starea curentă de lucruri în domeniul sănătăţii mintale. „În cadrul „Săptămânii Sănătăţii Mintale” vom organiza o campanie de sensibilizare pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra situaţiei şi asupra anumitor fenomene negative cum ar fi stigmatizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală”, a spus Jana Chihai.

În cadrul „Săptămânii Sănătăţii Mintale”, organizatorii vor desfăşura acţiuni social-culturale cu antrenarea beneficiarilor de sericii de sănătate mintală. Printre acestea se numără un festival de muzică unde vor evolua artişti profesionişti şi amatori; o expoziţie de tablouri şi desene realizate de către beneficiari ai serviciilor de sănătate mintală.

Specialistul principal al Ministerului Sănătăţii, dr. Anatol Nacu*** susţine că, potrivit ultimelor date oficiale, în R. Moldova sunt înregistraţi circa 96 mii de bolnavi cu tulburări mintale şi de comportament. „Acest număr este chiar mai mare decât numărul populaţiei întregului raion Ialoveni, care are 34 de localităţi”, a spus Anatol Nacu.

Potrivit lui, rămâne a fi înaltă rata îmbolnăvirii cu afecţiuni mintale printre copii – 19,8 la sută din numărul total al bolnavilor. Cel mai frecvent, populaţia suferă de tulburării mintale şi de comportament cu caracter nepsihotic (47%); de retard mintal (31,5 la sută); de schizofrenie şi tulburări delirante (circa 12%).

„Săptămâna Sănătăţii Mintale în R. Moldova” este organizată cu sprijinul financiar al Agenţiei Elveţiene de Dezvoltare şi Cooperare în cadrul proiectului „Susţinerea Reformei în Sănătate Mintală în Moldova (Terapie Ocupaţională, etapa a II-a)”.

În lume, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale este consemnată la 10 octombrie începând cu anul 1992.

NOTĂ PENTRU EDITORI:
*** Specialistul principal al Ministerului Sănătăţii, dr. Anatol Nacu deţine şi funcţia de şef al catedrei de Psihiatrie, Narcologie şi Psihologie Medicală de la Universitatea de Medicină „N. Testimiţeanu” din Chişinău.