Vizualizări: 3707
Declaraţie privind condamnarea cedărilor făcute de preşedintele Vladimir Voronin în problema transnistreană
23 Martie 2009 — În cadrul recentei vizite la Moscova şi ca urmare a discuţiilor purtate cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, preşedintele Vladimir Voronin a semnat o declaraţie comună cu liderul separatist Igor Smirnov, prin care se fac cedări inadmisibile în problema transnistreană. Contrar Legii cu privire la prevederile de bază ale statului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului, adoptată în anul 2005, preşedintele Vladimir Voronin a acceptat condiţia impusă de Rusia de a rediscuta statutul forţelor pacificatoare amplasate în zona de securitate în aşa-zisul format 2 + 1, şi nu în cadrul formatului actual de negocieri de 5 + 2, care este în vigoare şi nu a fost anulat. Negocierile în formatul 2 + 1, pe care le-a acceptat şi le promovează preşedintele Vladimir Voronin, confirmă faptul că guvernarea comunistă face jocul Rusiei, care urmăreşte scopul de a submina şi bloca negocierile în formatul actual.
Semnarea declaraţiei comune de la Moscova, în care se elogiază aşa-zisul „rol stabilizator” al forţelor pacificatoare ruse şi se recunoaşte necesitatea menţinerii lor în continuare, este în interesul Federaţiei Ruse şi nu al Republicii Moldova. Rusia a fost parte a conflictului din 1992 - fapt confirmat prin Acordul semnat în 1992 de foştii preşedinţi Mircea Snegur şi Boris Elţin şi de hotărârea CEDO pronunţată în cazul Ilaşcu, în care Federaţia Rusă este recunoscută drept stat agresor. În conformitate cu practica internaţională, pentru zonele de conflict sunt folosite forţe de pacificatoare neutre. Prin urmare, Rusia nu poate în nici un caz să participe cu asemenea forţe în Transnistria.
Un alt aspect defavorabil al vizitei preşedintelui Vladimir Voronin la Moscova este faptul că dânsul şi-a pus semnătura de şef de stat pe Declaraţia comună alături de liderul separatist Igor Smirnov, care nu se ştie în ce calitate a semnat acest document. Experienţa ulterioară a arătat că liderii separatişti folosesc astfel de documente pentru tergiversarea soluţionării conflictului şi tergiversarea adoptării de către Parlament a statutului raioanelor din stânga Nistrului.
Partidul Liberal constată faptul că nu este prima dată când Federaţia Rusă, prin intermediul conducătorilor Republicii Moldova, îşi promovează propriile interese, în detrimentul intereselor noastre de stat. Acest lucru s-a întâmplat atunci când fostul preşedinte Mircea Snegur a acceptat condiţionarea retragerii armatei ruse după acordarea statului de autonomie - ceea ce nu este corect, statutul de autonomie fiind o problemă strict internă a Republicii Moldova -, şi când fostul preşedinte Petru Lucinschi a acceptat noţiunea de „stat comun” în memorandumul Primakov.
Prin acordarea, în plină campanie electorală, a unui ajutor umanitar constând din 50 mii tone de carburanţi, Rusia a arătat că susţine partidul comunist de guvernământ şi doreşte menţinerea lui la putere. Partidul Liberal califică acest gest drept un amestec brutal al Federaţiei Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova şi drept o tentativă deschisă de a influenţa votul de la 5 aprilie în favoarea guvernării comuniste.
Partidul Liberal consideră că soluţiile urgente pentru rezolvarea problemei transnistrene sunt următoarele:
- Înlocuirea forţelor pacificatoare controlate de Rusia cu un contingent de forţe internaţionale;
- Formatul de negocieri 5 + 2 trebuie modificat în formatul 7 prin acordarea statutului de negociatori UE şi SUA;
- Noul format 7 trebuie să examineze retragerea integrală, urgentă şi transparentă a trupelor şi armamentului rus de pe teritoriul Republicii Moldova, deoarece problema transnistreană nu poate fi soluţionată atât timp cât pe teritoriul Republicii Moldova se află armata şi muniţiile Federaţiei Ruse.
Chişinău, 23 martie 2009
Autor: Partidul Liberal
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2301
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 15
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1658
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33