Nume
Parola
Vizualizări: 2121
2000 de locuitori din mai multe localități rurale din raionul Soroca vor avea apă potabilă la robinete
Bălți, 11 Iunie 2015 — În mai puțin de 24 de luni, aproximativ 2000 de locuitori ai localităților Parcani, Voloave, Ocolina și Țepilova, raionul Soroca, vor avea apă potabilă la robinete. Lucrările de construcție a infrastructurii necesare vor demara, în viitorul apropiat, în cadrul unui proiect de aprovizionare cu apă potabilă din apeductul magistral Soroca-Bălți, realizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

Proiectul prevede construcția unei rețele de aducție cu o lungime de 10,56 km, o rețea de distribuție a apei de 44,523 km. Totodată, autoritățile locale planifică să elaboreze un studiu de fezabilitate pentru rețelele de canalizarea şi epurare a apelor uzate și un regulament de gestionare a infrastructurii construite.

„Rezultatele obținute în urma implementării acestui proiect vor contribui la creșterea nivelului de trai pentru circa 2 mii de cetățeni din mediul rural prin conectare la apeduct și canalizare. De asemenea, vor fi create posibilităţi de racordare la apeductul magistral Soroca-Bălţi pentru încă 7 localităţi”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Miercuri, 10 iunie a.c., reprezentanți de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și ADR Nord au efectuat o vizită de lucru în localitățile Ocolina și Țepilova, raionul Soroca, pentru a suprapune documentația tehnică a proiectului cu situația din teren.

În incinta Primăriei comunei Ocolina, reprezentanții MDRC și ADR Nord au discutat cu autoritățile publice locale despre planul de implementare a proiectului, precum și despre problemele ce ar putea apărea pe parcurs.

La vizita de lucru în teren au participat Valerian Bânzaru, șeful Direcției generale dezvoltare regională din cadrul MDRC; Ion Bodrug, directorul ADR Nord; Constantin Bândiu, șeful Secției managementul proiectelor din cadrul ADR Nord; și Alexandru Goreacioc, specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor la ADR Nord.

Aplicantul proiectului „Crearea condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor com. Parcani, Ocolina și Redi-Cereșnovăț din raionul Soroca” este Primăria satului Parcani. Conform Strategiei de Dezvoltare Regională Nord, proiectul se înscrie în prioritatea 1 - reabilitarea infrastructurii fizice, măsura 1.1 - reabilitarea şi construcţia reţelelor de apă, de canalizare şi a staţiilor de epurare.

Valoarea totală estimativă a proiectului se cifrează la 27 105 480 de lei. Proiectul va fi finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Pentru lucrările din acest an, FNDR a alocat 7 530 261 de lei.

www.adrnord.md