Nume
Parola
Vizualizări: 3230
Proiectul „Votăm activ! Votăm conştient!”: „Să ne cunoaştem şi să ne cerem drepturile!”
10 Iunie 2015 — Acesta a fost genericul întâlnirilor experţilor Centrului CONTACT cu grupuri specifice de alegători din mai multe localităţi din centrul republicii, desfăşurate în cadrul proiectului „Votăm activ! Votăm conştient!”
De data aceasta circa 80 de femei din satele Sculeni şi Măcăreşti, Ungheni, s-au adunat la „şezători” improvizate în cadrul cărora au discutat despre problemele lor specifice, grijile cotidiene ale femeilor din comună, felul în care ar dori ca autorităţile locale să gestioneze în continuare treburile publice.
Moderatoarele evenimentului Liliana Porumb şi Aleona Veselovscaia împreună cu femeile prezente la „şezătoare” au consemnat un şir de probleme specifice pentru femeile din localităţi care, în opinia lor, ar trebui să nu dispară de pe agenda de lucru a primarului şi consiliului local.
Printre doleanţele înainte de femeile din Sculeni şi Măcăreşti candidaților la funcţiile publice în cadrul alegerilor locale sunt: fondarea unui centru de creaţie şi a unui muzeu al satului, un azil pentru bătrâni, reparaţia casei de cultură, construirea unui bloc nou pentru tineri, a unui teren de baschet, reparaţia străzilor, elaborarea unei strategii de atragere a investiţiilor în localitate, reabilitarea grădiniţelor, instalarea semnelor de circulaţie rutieră, facilităţi pentru agricultori, paşaportizarea blocurilor, etc.
În acelaşi timp la Ivancea, Răzeni, Pârlița, Peresecina, Măcăreşti au avut loc întâlniri la locul de trai cu peste 230 persoane în etate, cu dizabilităţi şi alte categorii socialmente vulnerabile.
La Pârlița, cetăţenii au solicitat ca viitorii candidaţi să includă în programele lor electorale reparaţia acoperişului de la grădiniţă, amenajarea stadionului, îmbunătăţirea calităţii apei potabile, asigurarea altor facilităţi utilitare locale, precum şi favorizarea angajării la muncă a femeilor cu dizabilităţi,
La Peresecina participanţii la întruniri au solicitat crearea unui centru pentru copii cu nevoi speciale, reamenajarea parcurilor, iluminarea stradală, amenajarea terenurilor agricole, baie publică.
La Măcăreşti, Ungheni oamenii au solicitat viitorii candidaţi să includă în programele lor electorale amenajarea locurilor de joacă pentru copii, infrastructura drumurilor reparată şi iluminată, organizarea anuală a adunărilor generale ale satului.
La Răzeni cetăţenii îşi doresc un centru de zi pentru copii cu dizabilităţi, terenuri de joacă, instalarea tomberoanelor, reparaţia drumurilor, aprovizionarea cu apă, diversificarea manifestărilor culturale.
La Ivancea, oamenii este nevoie de un cămin cultural, instalarea unor semne de circulaţie rutieră, un azil cu program de zi pentru bătrâni, amenajarea parcurilor.

La fiecare din acest întruniri au fost invitaţi şi au participat majoritatea candidaţilor la funcţia de primar sau consilieri local sau raionali care au luat act de doleanţele alegătorilor. Totodată lista completă cu solicitări va fi transmisă tuturor concurenţilor electorali pentru a fi incluse în programul lor de guvernare locală.
Următoarele acţiuni în cadrul proiectului se vor desfăşura marţi, 9 şi 10 iunie la Cioreşti, r-nul Nisporeni şi Ciuciuleni, r-nul Hânceşti.


Persoane de contact: Vasile Cioaric sau Liliana Porumb, tel: 22/233947.

Acest proiect este realizat de către Centrul CONTACT, cu susținerea Programului „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul ”Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.