Nume
Parola
Vizualizări: 3127
Directorul CpDOM Anatolie Munteanu îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu deprecierea vertiginoasă a valutei naţionale şi solicită Guvernului să efectueze indexarea veniturilor şi prestaţiilor sociale în corespundere cu Legea nr. 824.
Chișinău, 18 Februarie 2015 — Ombudsmanul consideră incorecte şi deplasate afirmaţiile preşedintelui Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, potrivit cărora situaţia privind devalorizarea leului s-a agravat din cauza „comportamentului exagerat al populaţiei în dorinţa de a căuta valută străină”. Anatolie Munteanu îşi exprimă convingerea că procurarea valutei a fost un gest disperat al unor persoane ce şi-au dorit salvarea economiilor acumulate şi nu acţiuni cu caracter speculativ. Or, deprecierea vertiginoasă a monedei naționale din ultima perioada de timp determină majorarea rapidă a preturilor și tarifelor la mărfurile de consum și servicii, ale căror efecte se resimt în primul rind de către consumatorii de rind din Republica Moldova. De altfel, pentru o gamă largă de produse s-au operat deja majorări de preţuri.

Consecințele scumpirilor vor avea în mod inevitabil un impact negativ asupra nivelului de trai al populației, dacă Guvernul nu va efectua indexarea veniturilor și prestațiilor sociale în conformitate cu Legea nr. 824 din 24.12.91 cu privire la indexarea veniturilor băneşti ale populaţiei, susţine ombudsmanul. Norma indicată stabileşte principiile de bază ale indexării veniturilor băneşti ale populaţiei, ţinîndu-se cont de schimbarea preţurilor şi tarifelor la mărfurile de consum şi servicii.

Articolul 3 din legea precizată stipulează că „se indexează toate veniturile băneşti ale cetăţenilor în formă de remunerare a muncii, ale lucrătorilor instituţiilor şi organizaţiilor bugetare, precum şi ai întreprinderilor şi organizaţiilor ce vînd producţie la preţuri fixe, pensiile, bursele, indemnizaţiile şi alte venituri ce nu au caracter unic, veniturile băneşti ale populaţiei în formă de depuneri în instituţiile sistemului financiar şi de credite”.

Drept motiv de indexare a veniturilor băneşti serveşte creşterea cu mai mult de cinci la sută a indicelui preţurilor şi tarifelor la mărfuri de consum şi servicii.

Datele furnizate de Biroul Național de Statistică confirmă ascensiunea fulgerătoare a indicelui prețurilor de consum, care în ianuarie 2015 a înregistrat o creștere în raport cu ianuarie 2014 în mărime de 4,7%. Pe fondalul unei deprecieri constante a valutei naționale, indicele prețurilor de consum va rămîne într-o zonă vulnerabilă, fapt ce trebuie să trezească serioase îngrijorări pentru autorități.

În situația actuală, în care se înrăutățește drastic nivelul de trai al populației, cu precădere al păturilor social vulnerabile, directorul CpDOM solicită Guvernului să asigure implementarea Legii nr.284 și să identifice pîrghii de ajutorare a populaţiei, iar povara majorărilor să nu fie pusă pe umerii populaţiei, astfel încît să se evite aprofundarea sărăciei.

Trebuie de menționat că Instituția naţională a ombudsmanului a atenționat autoritățile competente, începînd cu anul 2011, privind necesitatea implementării prevederilor legii nominalizate.