Nume
Parola
Vizualizări: 3172
Directorul CpDOM Anatolie Munteanu solicită ministrului Sănătăţii în exerciţiu, Andrei Usatîi, informaţii despre acţiunile întreprinse de Ministerul Sănătăţii pentru evitarea cazurilor de gripă cu consecinţe nefaste pentru sănătatea şi viaţa pacienţilor
Chișinău, 13 Februarie 2015 — Într-un mesaj expediat pe numele ministrului Sănătăţii în exerciţiu, directorul CpDOM îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că în ţara noastră a fost înregistrat primul caz de deces provocat de virusul gripal de tip A (H1N1).
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în sezonul epidemic 2014-2015, în şările europene, gripa este cauzată etiologic de virusurile gripale A (H3N2)pdm şi B cu predominarea agentului gripal A(H3N2). Totodată se atestă că, antigenic şi genotipic, virusul recent circulant A(H3N2) diferă de tulpina respectivă inclusă în cocteilul vaccinal, recomandat de OMS pentru actualul sezon epidemic (A/Texas/50/2012 H3N2). Astfel, virusul modificat ar putea provoca cazuri de gripă mai severă, uneori cu decese, în special la persoanele în etate cu patologii cronice preexistente (insuficienţă cardio-vasculară, diabet zaharat, tuberculoză, hepatite virale cronice, HIV/SIDA etc).
În legătură cu cele menţionate, directorul CpDOM a solicitat ministrului Sănătăţii în exerciţiu, Andrei Usatîi, informaţii despre acţiunile întreprinse de Ministerul Sănătăţii pentru evitarea cazurilor de gripă cu consecinţe nefaste pentru sănătatea şi viaţa pacienţilor.
Ombudsmanul mai recomandă Ministerului Sănătăţii informarea populaţiei prin metode accesibile şi eficiente privind gripă prin noile tulpini gripale, în special despre simptomele, modalităţile de transmitere şi de prevenire, măsurile profilactice, recomandările specialiştilor.