Nume
Parola
Vizualizări: 3019
Directorul CpDOM Anatolie Munteanu a solicitat CNA să analizeze prevederile Regulamentului privind achiziționarea de medicamente și alte produse de uz medical pentru necesitățile sistemului de sănătate din perspectiva diminuării riscurilor de corupție.
Chișinău, 12 Februarie 2015 — În mesajul expediat la CNA, ombudsmanul menţionează că, în calitatea sa de avocat parlamentar, s-a sesizat din oficiu cu privire la deficitul de medicamente și alte produse de uz medical cu care se confruntă spitalele din țară.
Şi asta pentru că ineficiența mecanismului actual de desfășurare a achiziției publice de medicamente și alte produse de uz medical per ansamblu, lacunele existente în planificarea, selectarea și estimarea necesarului de medicamente de către instituțiile medico-sanitare publice, în monitorizarea executării contractelor de achiziții are consecințe directe asupra nivelului de sănătate a populației și asupra realizării drepturilor omului în sistemul serviciilor de sănătate.
În opinia directorului CpDOM, faptul că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale este structura responsabilă de expertiza, omologarea și înregistrarea medicamentelor, precum și de controlul calității acestora, și, în același timp – de achiziție centralizată a produselor farmaceutice pentru necesitățile instituțiilor medico-sanitare și programelor naționale prezintă semne evidente de conflict de interese și un mediu favorabil pentru acte de corupție sau înțelegeri de cartel.
Anatolie Munteanu susţine că îngrijorările sale privind vulnerabilitatea la corupție a acesteia o confirmă întregul proces de planificare, organizare și desfășurare a procedurilor de achiziții, monitorizare a atribuirii contractului, ba mai mult, încasarea de la ofertantul cîștigător a unei taxe în mărime de 0,2% din valoarea contractului.
Cu trimitere la prevederile art. 6 lit. i) din Legea cu privire la Centrul Național Anticorupție nr. 1104 din 06.06.2002, directorul CpDOM a solicitat Centrului Național Anticorupție să analizeze prevederile Regulamentului privind achiziționarea de medicamente și alte produse de uz medical pentru necesitățile sistemului de sănătate, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 568 din 10.09.2009 din perspectiva diminuării riscurilor de corupție.
În același timp, Anatolie Munteanu a dat asigurări că Instituția Națională a Ombudsmanului va înainta factorilor de decizie propuneri și recomandări în vederea perfecționării cadrului normativ relevant din perspectiva drepturilor omului.