Nume
Parola
Vizualizări: 3972
Vizită de preluare a celor mai bune practici în dezvoltarea domeniului TIC
Chisinau, 12 Februarie 2015 — O delegație a Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, condusă de viceministrul Vitalie Tarlev, efectuează, în perioada 9-13 februarie 2015, o vizită de documentare la Stockholm, Regatul Suediei. Vizita are loc la invitația părții sudeze și are ca scop preluarea celor mai bune practici și metode pentru implementarea Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112 în Republica Moldova. Suedia este prima țară din lume care a aplicat numărul unic de urgență. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1991. În prezent, numărul 112 este folosit în toate țările Uniunii Europene.

Legea nr. 174 din 25.07.2014 cu privire la organizarea şi funcționarea Serviciului naţional unic pentru apelurile de urgență 112 creează cadrul juridic pentru preluarea, procesarea şi transmiterea apelurilor de urgență și a datelor asociate acestora către serviciile specializate. Ca urmare, va fi garantat un nivel sporit de siguranţă şi protecţie a persoanei şi a bunurilor, prin utilizarea eficientă a capacităților infrastructurii de comunicații electronice moderne.

Agenda vizitei mai cuprinde subiecte ce țin de promovarea industriei IT din Moldova și preluarea experienței Suediei în domeniul securității cibernetice. Astfel, specialiștii MTIC au avut discuții cu principalii experți pe aceste domenii din cadrul Consiliului pentru Comerț și Investiții al Suediei „Business Sweden”, Serviciului de urgență SOS Alarm AB, Solving Efeso AB și Nordic Investment Bank, Agenției Suedeze pentru Situații Neprevăzute – MSB (Swedish Civil Contingencies Agency), precum și cu responsabili pentru securitatea cibernetică din cadrul ministerelor pentru Afaceri Externe, Justiție și Apărare, precum și cu reprezentanți ai companiilor locale ce oferă soluții în domeniul TIC.