Nume
Parola
Vizualizări: 3098
Directorul CpDOM solicită Ministerului Sănătăţii informaţii despre realizarea obiectivelor din PNADO ce se referă la domeniul ocrotirii sănătăţii
Chișinău, 12 Februarie 2015 — Directorul CpDOM Anatolie Munteanu a expediat un demers în adresa ministrului în exerciţiul al Sănătăţii, Andrei Usatîi, în care îi solicită informații privind realizarea măsurilor prevăzute în Planul național de acțiuni în domeniul drepturilor omului pe anii 2011-2014, aprobat prin Hotărîrea Parlamentului nr. 90 din 12 mai 2011, modificat prin Hotărîrea Parlamentului nr. 327 din 27.12.2012.

Ombudsmanul a cerut, printre altele, informarea despre realizarea de către Ministerul Sănătăţii a obiectivului privind accesul la servicii de sănătate al persoanelor sub minimul de existență, al persoanelor de etnie romă, al persoanelor cu dizabilități, al persoanelor infectate cu HIV/SIDA; privind accesul la servicii de sănătate al persoanelor fără domiciliu, al migranților și apatrizilor, al persoanelor neasigurate medical.

În demers se mai solicită prezentarea datelor despre îndeplinirea obiectivelor privind elaborarea unui program național pentru sporirea numărului de persoane asigurate medical; privind desfășurarea campaniilor de informare referitoare la măsurile de prevenire și reducere a consumului de tutun și alcool.

Totodată, au fost solicitate informații ample cu privire la realizarea atribuției Ministerului Sănătății de examinare și analiză a petițiilor înaintate de persoane fizice și juridice în anii 2011-2014, în special: numărul total al petițiilor înregistrate în perioada indicată; numărul petițiilor despre neglijență, imprudență, acordarea necorespunzătoare a asistenței medicale, eroare sau greșeală medical (malpraxis) și rezultatele examinării acestora; numărul petițiilor despre plățile informale.