Nume
Parola
Vizualizări: 3640
Ziua Siguranței pe Internet
Chisinau, 10 Februarie 2015 — Pe 10 februarie marcăm Ziua Siguranței pe Internet. Evenimentul are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei on-line și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii si adolescenți, precum si conștientizarea și educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet. Tema ediției din acest an este "Împreună, să facem Internetul mai sigur" și încurajează colaborarea dintre toți utilizatorii de Internet: copii, părinți, profesori, reprezentanți ai sectorului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, politicieni și formatori de opinie, pentru a face mediul online mai sigur, în special pentru copii și adolescenți.

La nivel european Ziua Siguranței pe Internet este coordonată de rețeaua European Safer Internet Network cu susținerea Directoratului General pentru Media și Societatea Informatică al Comisiei Europene. În prezent, Republica Moldova nu este parte a rețelei europene, însă, cu scopul prevenirii cazurilor de abuz online asupra copiilor și consolidării cunoștințele despre utilizarea în siguranță a tehnologiilor informaționale de către copii, în 2013 a fost lansat portalul informativ www.siguronline.md. Aceasta platformă oferă informare și consiliere, dar și posibilitatea raportării conținuturilor dăunătoare și comportamentelor ilegale, în special a materialelor ce descriu abuzuri sexuale asupra copiilor și hărțuirea online.

Ziua Siguranței pe Internet a atins un grad global de participare, conștientizare și acoperire media, aflându-se în continua creștere. Un internet mai sigur pentru copii presupune promovarea informațiilor utile, a programelor educaționale, a platformelor sau a altor resurse digitale, astfel încât Internetul să devină un spațiu al oportunităților, în care copiii să obțină cunoștințe, să comunice, să-și dezvolte competențele și să-și valorifice potențialul.

În prezent, Ziua Siguranței pe Internet este marcată în peste 70 de țări din lume.