Nume
Parola
Vizualizări: 3832
Asigurarea cu proteze, încălţăminte ortopedică a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii a constituit tema celei de-a treia întîlniri organizate de Instituţia naţională o ombudsmanului în cursul Decadei pentru drepturile omului.
Chișinău, 4 Decembrie 2014 — Asigurarea cu proteze, încălţăminte ortopedică a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii a constituit tema celei de-a treia întîlniri organizate de Instituţia naţională o ombudsmanului în cursul Decadei pentru drepturile omului.

La întrunire au participat reprezentanţii Asociaţiei „Motivaţie”, Uniunii Organizaţiilor Invalizilor din Moldova, ai Asociaţiei „Humanitas”, ai Societăţii Orbilor din Moldova, ai Asociaţiei de Reabilitare a Invalizilor, ai CMC „Suflet şi sănătate”. La şedinţă au fost prezenţi şi şeful Direcţiei protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familie, Vasile Cuşcă, directorul adjunct al Întreprinderii de Stat CREPOR, Dumitru Moscalenco şi medicul-şef din cadrul acesteia Oleg Bordeian.

S-a discutat despre situaţia existentă privind asigurarea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii cu mijloace ajutătoare tehnice şi încălţăminte specială. Astfel, reprezentantul MMPSF şi funcţionarii CREPOR au anunţat că anual sunt deserviţi peste 50.000 de beneficiari, sunt confecţionate aproximativ 700 de proteze, necesitatea fiind de 950-1000 de proteze. S-a mai anunţat că anual sunt solicitări pentru 1000 de cărucioare sau fotolii rulante, în anii 2010-2014 fiind confecţionate peste 3000 de asemenea unităţi. În prezent, în cadrul unui proiect finanţat de un donator din SUA în Moldova sunt produse, cu antrenarea în acest proces a persoanelor cu dizabilităţi, 1000 de cărucioare. S-a mai afirmat că în anul 2015 se planifică producerea a aproximativ 2000 de cărucioare, ceea ce va permite lichidarea restanţelor la acest capitol.

Angajaţii CREPOR au menţionat de asemenea că din cauza posibilităţilor financiare reduse, întreprinderea nu poate produce cărucioare, încălţăminte specială, proteze, bandaje de înaltă calitate şi de ultima generaţie. În limita mijloacelor de care dispune CREPOR se încearcă îmbunătăţirea parametrilor de calitate, diferite piese, materiale, elemente ale protezelor fiind exportate din străinătate. Privitor la dificultăţile pe care le au de înfruntat beneficiarii pentru a se deplasa repetat la întreprindere, la diverse etape de producere a mijloacelor ajutătoare solicitate, încălţămintei ortopedice, s-a menţionat că aceştia primesc anual compensaţii anume în acest scop şi că mărimea compensaţiilor este în creştere. S-a mai subliniat că există un serviciu mobil, ce include o echipă mixtă de medici traumatologi, ortopezi, tehnicieni, care se deplasează în teritoriu, conform unui grafic stabilit în comun cu autorităţile responsabile raionale.

La solicitarea participanţilor la întrunire, Vasile Cuşcă a precizat că la această etapă deja a fost soluţionată problema asigurării gratuite cu încălţăminte ortopedică a copiilor care nu au grad de dizabilitate, ceea ce s-a reuşit inclusiv graţie recomandărilor CpDOM.

Pe lîngă insuficienţa de mijloace financiare, activitatea CREPOR mai este afectată de lipsa unor baze de date privind persoanele cu dizabilităţi locomotorii şi necesităţile lor, această informaţie urmînd a fi colectată cu suportul responsabililor de domeniul protecţie socială din cadrul autorităţilor publice locale. S-a mai vorbit despre oportunitatea creării unui serviciu specializat pentru persoanele cu dizabilităţi, care ar include consultarea medicului, juristului, consilierea psihologului.

În cursul discuţiei vicepreşedintele Societăţii Orbilor, Nicolae Ciobanu, a abordat problema protezării oftalmologice în ţara noastră. Potrivit reprezentantului Societăţii Orbilor, în prezent în Moldova nu se efectuează proteze oculare.

Problemele abordate vor fi generalizate de către angajaţii CpDOM pentru ca recomandările corespunzătoare să fie transmise autorităţilor publice de resort.

Mîine, în cadrul următoarei întîlnirii programate în Decada pentru drepturile omului va fi efectuat un schimb de opinii pe marginea Regulamentului privind prestarea serviciilor de comunicare prin utilizarea limbajului mimico-gestual/limbajul semnelor cu ajutorul interpretului, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 333 din 14 mai 2014.