Nume
Parola
Vizualizări: 4345
La Criuleni a avut loc un seminar de certificare a profesorilor de biologie pe monitorizarea calității apei în rîurile mici
Criuleni, 2 Decembrie 2014 — La data de 27 noiembrie 2014, echipa Centrului Naţional de Mediu a organizat un seminar de certificare a profesorilor de biologie din raionul Criuleni privind monitorizarea calităţii apei prin metoda macronevertebratelor acvatice în rîurile mici.
Seminarul a fost organizat în incinta Direcției Educație Criuleni şi a adunat 15 profesori de biologie din localităţile din raioanele Criuleni, Orhei și municipiul Chișinău, care sunt amplasate în bazinul rîului Ichel, care au beneficiat de un curs expres de monitorizare a calităţii apei în rîurile mici prin identificarea macronevertebratelor acvatice. Agenda seminarului a fost divizată în două sesiuni:
1. Instruire teoretică privind metoda determinării calității apei în baza macronevertebratelor acvatice;
2. Activitate practică pentru identificarea nevertebratelor şi calităţii apei.
În prima parte a seminarului, Dna Victoria Luchianov, Inginer Coordonator al Grupului Hidrobiologic al Direcţiei Monitoring al Calităţii Mediului, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a făcut o prezentare vis-a-vis de evaluarea rapidă a calității apelor de suprafață conform analizei comunităților de macronevertebrate bentice. De asemenea, dumneaei a făcut o scurtă prezentare a situaţiei rîurilor în Republica Moldova, exemplificând cele mai frecvent întâlnite specii de nevertebrate. În a doua parte a seminarului, participanţii au avut ocazia să se implice activ la identificarea comunităţii de vietăţi acvatice, cu ajutorul cărora au practicat metoda identificărei calității apei. La finalul seminarului profesorii au primit certificate de calificare profesională, care atestă faptul că au absolvit cursurile de instruire privind determinarea calităţii apelor din rîuri mici prin metoda monitoringului hidrobiologic.
Cursul de instruire a fost organizat în cadrul proiectului "Rîurile noastre – provocarea apelor transfrontaliere" implementat de Centrul Naţional de Mediu şi finanțat de Programul de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD și cofinanțat de Fundația EcoCatalyst Foundation