Nume
Parola
Vizualizări: 3778
Subiecte de securitate cibernetică, discutate la MTIC
Chisinau, 8 Octombrie 2014 — Despre starea actuală de lucruri și acțiunile ce se impun pentru asigurarea securității cibernetice a Republicii Moldova s-a discutat în cadrul unei mese rotunde la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. La dezbateri au participat reprezentanți ai autorităților publice, dar și ai sectorului privat din domeniul TIC. Prezent la eveniment, viceministrul TIC, Dumitru Parfentiev, a menționat că subiectele puse în discuție se înscriu perfect în politicile de dezvoltare a Societății Informaționale promovate de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și sunt incluse în Strategia Moldova Digitală 2020.

Asigurarea securității infrastructurilor critice și sistemelor informatice, a datelor de identificare a persoanelor, a contetului și serviciilor, precum și a altor obiecte din spațiul cibernetic devine o problemă de importanță majoră. Acest subiect nu poate fi abordat fără a se discuta despre securitatea infrastructurilor critice naționale, a specificat Dumitru Parfentiev.

Conform unor studii, pagubele cauzate de fraudele cibernetice în lume se cifrează la peste 100 de miliarde de dolari anual. Pentru a reduce la minimum impactul crimelor cibernetice se impun acțiuni hotărâte la nivel de stat. În acest scop, în Moldova a fost elaborat proiectul Concepției de securitate informațională și inițiată elaborarea proiectului de lege privind infrastructura critică națională. Asigurarea securității infrastructurilor critice trebuie să constituie o preocupare majoră a tuturor instituţiilor statului, mediului de afaceri și a cetățenilor. Pentru realizarea acestor obiective, este important aportul fiecărei autorităţi și instituții cu competenţe şi atribuții în domeniul respectiv, au căzut de comun acord participanții la discuții.

Masă rotundă organizată la MTIC se înscrie în multitudinea de evenimente planificate în cadrul Lunii Securității Cibernetice în Republica Moldova, care se desfășoară pe parcursul lunii octombrie.