Nume
Parola
Vizualizări: 3447
Totalurile programului de instruire referitor la comerțul pe piața UE
Chisinau, 8 Octombrie 2014 — S-a încheiat programul de instruiri gratuite referitor la comerțul liber și promovarea pe piața Uniunii Europene, destinat întreprinzătorilor autohtoni din domeniul agroalimentar. În perioada 4 august - 8 octombrie 2014, Camera de Comerț și Industrie a Moldovei împreună cu Asociația Businessului European, în cadrul Proiectului ”Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv RM - UE. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici”, au organizat 28 de seminare, la care au participat 700 de întreprinzători din diferite regiuni ale țării.
Referindu-se la totalurile programului de instruire, Sergiu Harea, director la Departamentului Economie al CCI, a menționat că, trainingurile au avut loc la filialele Soroca, Bălți, Edineț, Cahul, Hâncești, Orhei, Ungheni ale CCI, precum și la Chișinău, Râbnița și în UTA Găgăuzia.
Lectori internaționali din Belgia, Olanda, Spania, România și specialiști de la Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și din sistemul bancar. Ei au familiarizat oamenii de afaceri cu normele de acces pe piața UE, identificarea potențialilor parteneri de business, cerințele pentru ambalare, depozitare și transport, standardele, certificatele și regulile de origine, certificatele fitosanitare, colaborarea cu marile lanțuri comerciale, negocierea și încheierea unui contract de export/import cu parteneri din UE, instrumente de finanțare disponibile etc.
Participanții la seminare au apreciat înalt experiența trainerilor, precum și caracterul practic al informațiilor obținute, exprimându-și doleanța ca asemenea instruiri să fie organizate mai des.
În cadrul aceluiași proiect, pe lângă CCI a Moldovei au fost create comitetele sectoriale pentru agricultură și industrie, iar în viitorul apropiat va fi creat comitetul în sfera prestări servicii. Scopul comitetelor este de a intensifica dialogul public-privat și a facilita implicarea reprezentanților sectorului real al economiei la procesul de elaborare și perfecționare a cadrului normativ care vizează activitatea întreprinzătorilor.
Totodată, au fost lansate două linii telefonice fierbinți, la Camera de Comerț și Industrie și la Asociația Businessului European, unde agenții economici pot obține consultanță referitor la Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv RM – UE, comerțul pe piața UE, sursele de informare ș.a.
Proiectul va culmina cu desfășurarea a două misiuni economice – în Belgia și Olanda, și în România, care vor avea loc până la sfârșitul lunii curente.
Proiectul ”Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv RM - UE. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici” este realizat de CCI și EBA, cu asistența Corporaţiei Financiare Internaţionale și Guvernului Suediei.
Informații suplimentare:
tel: 022 22-33-10, Dorin Rojnevschi
e-mail: project@chamber.md, www.chamber.md
tel: 079159199, Ion Cebanu
e-mail: ion.cebanu@eba.md, www.eba.md