Nume
Parola
Vizualizări: 3488
Oportunitățile de investiții în sectorul TIC, discutate la Forumul de afaceri al diasporei
Chisinau, 7 Octombrie 2014 — Posibilitățile de inițiere a unei afaceri în domeniul TIC au fost discutate în cadrul unei sesiuni speciale la Forumul de afaceri al diasporei, organizat în premieră la Chişinău, la iniţiativa Biroului pentru Relaţii cu Diaspora şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei. Viceministrul TIC, Vitalie Tarlev, a informat despre situața actuală din sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor și acțiunile întreprinse de Minister pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a acestui segment important al economiei naționale. Pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri cât mai atractiv MTIC a elaborat și promovat în Guvern proiectul de Lege privind parcurile IT si proiectul Strategiei de sporire a competitivității industriei IT.

Reprezentanților la Forum le-a fost prezentata evoluția sectorului si rezultatele politicilor publice promovate de Minister. Sectorul TIC se dezvoltă cu ritmuri rapide, asigurând în prezent 8 din Produsul Intern Brut al țării. Moldova beneficiază de una din cele mai bune acoperiri cu servicii de comunicații electronice la nivel global, iar viteza la Internet este printre cele mai bune din lume. Nivelul de dezvoltare a infrastructurii creează condiții excelente pentru dezvoltarea afacerilor IT, însă doar 0,8% din această cotă revin industriei IT.

În comparație cu țările din regiune, in urma analizelor efectuate de Minister, s-a constatat ca Republica Moldova nu dispune nici pe departe de un mediu suficient de competitiv pentru dezvoltarea unei afaceri în domeniul IT, a menționat Vitalie Tralev.

Pentru a lichida o serie de constrângeri depistate, MTIC a venit cu propunerea de creare în Republica Moldova a parcurilor virtuale din industria tehnologiei informației, unde va fi aplicat un impozit unic de 12% din venitul de vânzări. Taxa dată ar agrega toate impozitele existente la moment în acest domeniu, dar va crea un mecanism simplu de administrare a impozitelor si va scuti companiile de controalele permanente și hărțuială din partea agenților fiscali. Si aceasta datorita faptului ca monitorizarea volumului de vânzări este foarte simpla, în comparație cu verificarea fiecărei operațiuni si facturi fiscale. Astfel, companiile din domeniul IT își vor putea concentra eforturile la calitatea produselor sale si la creșterea afacerilor, devenind mai competitive la nivel regional. La rândul sau, bugetul public va beneficia de încasări mai mari, iar angajații din domeniu de salarii decente aici, acasă.

O altă noutate este crearea Centrelor de excelență pentru asigurarea sectorului IT cu specialiști înalt calificați. Primul Centru de acest gen a fost lansat recent la inițiativa MTIC, cu suportul companiilor multinaționale din domeniul TIC, a comunității de afaceri și a donatorilor. De menționat, că salariu din IT a devansat de curând retribuția din sectorul bancar și constituie aproximativ 7400 de lei.

Reprezentanții diasporei și ai companiilor IT, prezente la Forum au salutat inițiativele Ministerului, menționând că în cazul existenței unui mediu de afaceri atractiv oportunitățile de investiții în sectorul TIC ar fi mult mai mari. In același timp, in cadrul discuțiilor, au fost expuse o serie de doleanțe si recomandări, care ar face țara noastră mai atractivă pentru investitorii străini si locali.

La Forum au participat peste 90 de oameni de afaceri şi manageri, originari din Republica Moldova şi stabiliți în 17 țări, între care România, Federaţia Rusă, Ucraina, Marea Britanie, Italia, Canada, SUA.