Nume
Parola
Vizualizări: 2759
Ombudsmanul Tudor Lazăr s-a alăturat Campaniei ”Primul meu vot”, lansată de către Asociația Presei Independente.
Chișinău, 7 Octombrie 2014 — Campania are drept scop de a stimula activismul și de a crește gradul de implicare a tinerilor în viaţa comunităţii locale şi a ţării în ansamblu, prin activităţi de educaţie civică şi electorală.

Începînd de astăzi, 7 octombrie, ombudsmanul, însoţit de consultantul principal Carolina Cazaciuc, va efectua vizite în diferite raioane ale ţării, în al cărui cadru se va întîlni cu tineri, viitori alegători şi le vor prezenta informații ample cu privire la drepturile electorale. Publicului de asemenea îi va fi distribuită broşura editată de Oficiul Avocatul Poporului - „ Vreau să votez!”.

Mesajul ombudsmanului Tudor Lazăr, care va fi transmis atît viitorilor alegători, cît şi cetăţenilor cu drept de vot, este că libertatea votului permite alegătorului de a-și forma de sine stătător opinia în privința concurentului electoral pentru care dorește să voteze. Nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra acestuia pentru a-l face să voteze sau să nu voteze, precum și pentru a-l împiedica să-și exprime voința în mod independent.

Tudor Lazăr mai subliniază că îngrădirea dreptului la vot este o încălcare a dreptului constituțional. Drepturile electorale aparțin în exclusivitate cetățenilor unui stat și, prin exercitarea lor, aceștia participă la guvernare, desemnînd astfel organele reprezentative ale poporului.

Ombudsmanul consideră că în perioada electorală pentru alegerile parlamentare 2014, cît și nemijlocit pe 30 noiembrie, cetățenilor în mod obligatoriu trebuie să le fie asigurate condițiile și garanțiile exercitării drepturilor electorale. Un rol incontestabil în acest sens îl are principiul egalității care este garantat prin acordarea votului egal, a drepturilor și împuternicirilor egale și prin egalitatea posibilităților.

Tudor Lazăr mai accentuează importanţa de a i se acorda fiecărui alegător în cadrul scrutinului dreptul la doar un singur vot care să aibă putere juridică egală. În acest scop, ombudsmanul îndeamnă autoritățile publice locale și centrale să întreprindă acțiunile necesare pentru a nu admite ca alegătorul să voteze mai mult de o singură dată și în mai multe locuri, cum ar fi, la locul permanent de trai și la locul unde are viza de reședință.

Tudor Lazăr cheamă autoritățile publice locale și centrale să asigure tuturor cetățenilor Republicii Moldova, fără discriminare și fără restricții nerezonabile dreptul de a alege și de a-și exprima liber voința în cadrul scrutinului parlamentar, oferindu-le condiții generale de egalitate.

Ombudsmanul atenţionează şi necesitatea de a se garanta realizarea în egală măsură a drepturilor tuturor concurenților electorali, iar organele puterii de stat să aibă o atitudine imparțială față de campania electorală, de reflectarea în mijloacele de informare în masă și de finanțare de stat a partidelor, blocurilor electorale și candidaților independenți.

Tudor Lazăr mai subliniază ca statul trebuie să fie obiectiv în privința utilizării afișajului electoral, susținerii materiale a concurenților electorali, acordării dreptului la demonstrații.