Nume
Parola
Vizualizări: 3294
Moldova și Muntenegru vor colabora mai intens pe segmentul TIC
Chisinau, 17 Iunie 2014 — Aflat la Singapore, cu ocazia participări la la Forumul Ministerial TIC 2014, ministrul Pavel Filip a avut o serie de întrevederi bilaterale. În cadrul întâlnirii cu vicepremierul, ministrul Societății Informaționale și Comunicațiilor din Muntenegru, Vujica Lavovic, a fost făcută o trecere în revistă a relațiilor dintre cele două state pe segmentul TIC și identificate posibilitățile de extindere ale acestora.
Ministrul Pavel Filip l-a informat pe omologul său din Muntenegru despre politicile elaborate de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor pentru dezvoltarea continuă a domeniul TIC, sporirea competitivității sectorului în regiune și asigurarea accesului populații la beneficiile Societății Informaționale. Printre cele mai importante documente Pavel Filip a evidențiat Strategia Națională Moldova Digitală 2020, aprobată de Guvern, și Pachetul de competitivitate a industriei IT, prezentat în premieră la Moldova ICT Summit 2014.
Prin acest set de acțiuni, se urmărește asigurarea unui mediu cât mai favorabil pentru creșterea industriei IT. ”Pentru a lichida constrângerile, se propune crearea în Republica Moldova a parcurilor virtuale din industria Tehnologiei Informației, unde va fi aplicat un impozit unic din venitul de vânzări. Astfel, vor fi lichidate barierele administrative și simplificate la maximum procedurile de administrare fiscală”, a punctat Pavel Filip.
La rândul său, Vujica Lavovic, a informat despre acțiunile întreprinse de Ministerul pe care îl conduce pentru sporirea rolului sectorului TIC în revigorarea economică a țării. Oficialul a apreciat pozitiv politicile elaborate de MTIC, accentuând că domeniul TIC poate deveni un catalizator al creșterii economice pentru țările din Europa de Sud-Est.
Pavel Filip și Vujica Lavovic au convenit să intensifice colaborarea în cadrul structurilor regionale de profil și să se susțină reciproc în realizarea aspirațiilor europene. Ministrul muntenegrean a felicitat țara noastră cu prilejul semnării pe 27 iunie a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, menționând că pentru Muntenegru integrarea europeană este o prioritate, țara sa fiind candidat oficial la aderarea la UE.
La finalul întrevederii, Vujica Lavovic l-a invitat pe Pavel Filip să participe la Summitul ICT din Muntenegru, care va avea loc în septembrie 2014.
Amintim că ministrul Pavel Filip, întreprinde, în perioada 15-20 iunie, o vizită de lucru în Republica Singapore, unde participă la Forumul Ministerial TIC 2014, Summitul CommunicAsia și Conferința Internațională BroadcastAsia.