Nume
Parola
Vizualizări: 2935
Cum integrarea europeană se transformă în exploatare economică
22 Mai 2014 — În cadrul discursului său de la Forul Economic de la Sankt-Petersburg, Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a prezentat o descriere succintă a situaţiei din Moldova în ajunul semnării de către aşa-zisa guvernare pro-europeană a Acordului privind Asocierea şi de Liber Schimb Comercial cu Uniunea Europeană.

Liderul PSRM a prezentat în detalii principalele momente ale Acordului privind Asocierea, sferele de reglementare a economiei, pe care le va afecta acest document, indicatorii calitativi şi cantitativi ai raporturilor de import-export cu Uniunea Europeană, pe care le va avea de înfruntat Republica Moldova îndată după intrarea în vigoare a acordurilor.

În cadrul discursului, o atenţie specială a fost acordată explicaţiilor privind dezavantajele pe care le va suporta economia moldovenească în urma implementării condiţiilor de „liber schimb comercial”, impuse autorităţilor moldoveneşti de către oficialii europeni.

Pe lîngă analiza impactului acordurilor cu UE asupra economiei moldoveneşti, au fost descrise prejudiciile economice şi umanitare, precum şi oportunităţile ratate privind colaborarea cu ţările Uniunii Vamale, şi în primul rînd cu Federaţia Rusă. A fost abordat subiectul privind migrarea muncitorilor moldoveni, pierderile economice în urma închiderii pieţelor estice pentru produsele moldoveneşti, posibilităţile ratate în sfera energetică, a investiţiilor, în activităţilea de creare a locurilor de muncă etc.

La finele discursului său, liderul socialiştilor e menţionat că procesul aşa-zisei integrări europene nu are caracter ireversibil şi că, mai devreme sau mai tîrziu, Republica Moldova va alege calea corectă, în primul rînd din punct de vedere economic, optînd pentru vectorul pro-estic de dezvoltare.

Amintim, că la invitaţia personală a domnului Alexei Uliukaev, ministru al dezvoltării economice al Federaţiei Ruse şi a domnului Gherman Gref, preşedintele Sberbank Rusia, Igor Dodon, Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova şi Zinaida Greceanîi, deputat din cadrul grupului socialiştilor din Parlamentul RM, întreprind o vizită de lucru de două zile (22-23 mai) la Sankt-Petersburg pentru a participa la forumul internaţional economic din Sankt-Petersburg, organizat sub egida Preşedintelui Federaţiei Ruse.