Nume
Parola
Vizualizări: 3235
Elevi ai Şcolii profesionale din or. Căuşeni vor deprinde măiestria de tâmplar într-un atelier dotat cu utilaj modern
Causeni, 21 Mai 2014 — Elevi ai Şcolii profesionale din or. Căuşeni, care doresc să însușească meseria de tâmplar, își vor dezvolta abilitățile practice într-un atelier cu echipament modern. Atelierul, inaugurat oficial pe 21 mai 2014, a fost utilat cu maşini de prelucrare a lemnului, maşini de aspirare, tejghele de tâmplărie, scule şi instrumente pentru prelucrarea manuală a lemnului, utilaje şi echipamente pentru sala de lăcuit şi şlefuit, îmbrăcăminte de lucru și alte obiecte necesare pentru buna desfășurare a orelor practice – în total în sumă de 71.000 Euro.
Reparația și dotarea tehnică a atelierului a fost realizată în cadrul unui proiect de parteneriat dintre Camera de Comerț și Industrie, Fundația germană ”Eberhard Schoeck” şi Şcoala profesională Căuşeni, desfășurat în perioada octombrie 2010 - aprilie 2014.
La ceremonia oficială de inaugurare, Peter Moeller, președintele fundației germane ”Eberhard Schoeck”, a afirmat că, prin derularea proiectelor în domeniul pregătirii profesionale a cadrelor, organizația sa își propune să contribuie la modernizarea sistemului de învățământ vocațional/tehnic în Republica Moldova.”Am decis să susținem Școala profesională din Căușeni pentru ca și tinerii din regiuni, similar celor din capitală, să beneficieze de studii calitative, care să le ofere șanse reale pentru viitor. Nu ne vom limita doar la inaugurarea acestui atelier. Urmează instruirea elevilor, maiștrilor și cadrelor didactice, vom elabora propuneri pentru optimizarea curriculumului. La cursurile pe care le vom organiza, vom invita cadre didactice și de la alte școli profesionale din regiune pentru a face schimb de experiență”, a precizat sursa citată.
Prezentă la eveniment, Vera Chilari, reprezentant al Ministerului Educației al RM, a accentuat importanța dotării tehnice și materiale a școlilor profesionale pentru asigurarea calității pregătirii specialiștilor. ”Instruirea elevilor este nu doar responsabilitatea Ministerului Educației, ci reprezintă interacțiunea tuturor actorilor sociali. Le suntem recunoscători partenerilor germani care, împreună cu Camera de Comerț și Industrie, asigură diversificarea serviciilor de instruire în domeniu.
Sunt sigură că atelierul inaugurat astăzi poate concura la egal cu cele de la instituțiile de învățământ vocațional/tehnic din statele UE, iar elevii pregătiți aici vor avea abilități practice conform cerințelor pieței forței de muncă”, a spus interlocutoarea.
Victoria Cotici, director al Centrului de Formare Continuă, a menționat bunele relații de colaborare dintre CCI și partenerii germani. ”Anterior, Camera de Comerț și Industrie a desfășurat alte proiecte similare, fiind renovate și echipate atelierele a 2 școli profesionale din mun. Chișinău, precum și din mun. Bălți, Cahul, Cupcini, Florești, s. Dănceni din r. Ialoveni și s. Valea Norocului din r. Sângerei.
Tot cu aportul Fundației ”Eberhard Schoeck”, recent directorii de la școli profesionale din întreaga republică au participat la un curs de instruire în vederea eficientizării managementului instituției de învățământ.
Rezultatele înregistrate ne demonstrează că parteneriatul dintre sectorul public și cel privat este binevenit, contribuind la sporirea calității pregătirii profesionale a cadrelor”.
Gazda evenimentului, Vitalie Negură, director al Școlii profesionale din Căușeni, a spus că, prin derularea acestui proiect au avut de beneficiat nu doar elevii specializați în domeniul tâmplăriei. ”Reparația atelierului a fost făcută cu forțele proprii, implicând maiștri și elevi de la specializările tencuitor, zugrav, electrogazosudor ș.a. Salopetele au fost cusute de elevii de la specializarea cusătorie. A fost o experiență utilă, de aceea le sunt foarte recunoscător partenerilor noștri.
Suntem conștienți de faptul că este necesar să pregătim specialiști conform cerințelor pieței, iar odată cu integrarea europeană, aceștia trebuie să facă față nu doar necesităților companiilor locale, ci trebuie să poată concura și cu specialiștii de pe piața comunitară”, a conchis directorul școlii.
La ceremonia oficială de inaugurare au mai participat reprezentanți ai Oficiului Teritorial de Ocupare a Forței de Muncă, Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din Moldova, comitetelor sectoriale în formare profesională, autorităţi publice locale, oameni de afaceri.
Exprimându-și părerea referitor la noile utilaje, Igor Vrabie, maistru instructor de la Școala profesională Căușeni, a accentuat că echipamentul corespunde normelor de siguranță, este modern, ușor de manevrat. ”Anterior puteam desfășura ore practice doar cu maximum 6 elevi. Utilajele erau nefuncționale, chiar periculoase. Acum pot lucra cu grupe de 15-20 elevi, în 2 ateliere pentru anul I și un atelier pentru anii II și III de studiu.
Dacă agenții economici erau sceptici la început și nu doreau să primească elevii la practică, odată cu dotarea tehnică a atelierelor situația s-a îmbunătățit”.
În context, Dionis Florea, proprietarul unei tâmplării din Căușeni, a afirmat că este plăcut surprins de utilajele pe care le vede: sunt mult mai eficiente, nu fac zgomot și e mai ușor de lucrat cu ele. ”Ducem lipsă acută de cadre calificate, însă fără de instrumente moderne nu poți pregăti specialiști conform cerințelor de la întreprindere. Ar fi bine să fie renovate și echipate modern atelierele de instruire de la toate școlile profesionale din țară”, a sugerat întreprinzătorul.
La fel de bucuroși sunt și elevii Școlii profesionale din Căușeni. Unul dintre ei, Ion Cercas, a spus că este nerăbdător să învețe cum să lucreze la noile utilaje. ”Am decis să devin tâmplar pentru că este o meserie care îmi place, dar și care aduce venit. Însușind o meserie, voi avea cu ce să îmi asigur sursele de existență”.
Şcoala profesională din or. Căuşeni pregătește lemnari, tâmplari, tencuitori, electrogazosudori, electricieni, bucătari, cusătorese. La momentul actual aici își fac studiile 320 de elevi, iar circa o treime din ei sunt specializați la meseria de tâmplar.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook