Nume
Parola
Vizualizări: 3053
Vox Populi: Socialiştii trec pragul electoral, acumulînd peste 8%
21 Mai 2014 — Acest fapt a fost evidenţiat într-un nou sondaj de opinie, efectuat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova în perioada din 20 aprilie pînă la 5 mai curent, în 72 localităţi. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1186 respondenţi.
Conform sondajului, răspunsurile la întrebarea „În cazul în care alegerile în parlamentul Republicii Moldova ar avea loc duminica viitoare, pentru care partid aţi vota?” se prezintă în felul următor: din rîndul respondenţilor decişi, pentru PSRM ar opta 8.3%, acest indicator fiind cu 2 la sută peste pragul electoral de 6%.

În afară de socialişti, potrivit sondajului, din topul celor cinci partide care ar trece pragul electoral, fac parte trei formaţiuni politice din fosta AIE şi PCRM. Partidul Comuniştilor (Voronin) acumulează 41.7% din voturile respondenţilor decişi. Urmează liberal-democraţi (Filat - Leancă) - 19.2%, democraţi (Lupu - Plahotniuc) - 10.2% şi liberali (Ghimpu – Chirtoacă) - 8.9%. Liberal-reformatorii (Hadîrcă - Guţu), fiind una din actualele componente ale coaliţiei de guvernămînt, acumulează mai puţin de 1% din voturi (0.9% dintre cei decişi).

Vom menţiona că, după cum atestă un alt sondaj de opinie, efectuat de Fondul de Opinie Publică şi făcut public la 23 aprilie, 2014, nivelul de popularitate al PSRM, în expresie procentuală, constituia 6.7%, totuşi, după cum vedem din rezultatele sondajului actual, timp de doar o lună, ratingul socialiştilor a crescut practic cu două procente. Potrivit experţilor, acest lucru este condiţionat de organizarea unor acţiuni de amploare, prilejuite de sărbătorile din mai, precum şi de poziţia clară în mai multe probleme de importanţă majoră, expusă în cadrul manifestaţiei de 1 Mai.

Vă amintim că numărul total al participanţilor la ambele evenimente, atît cel din 1 Mai, cît şi Marşul Victoriei din 9 Mai, organizate de PSRM, a depăşit cifra de 25 mii membri şi simpatizanţi ai formaţiunii politice, fiind mediatizate de cele mai importante posturi TV ruseşti. Totodată, comparativ cu ceilalţi politicieni moldoveni, Igor Dodon este cel mai mult asociat cu integrarea în uniunea Vamală.

Răspunzînd la întrebarea „Cu cine dintre politicienii moldoveni asociaţi cel mai mult promovarea integrării Republicii Moldova în Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan?”, majoritatea respondenţilor l-au indicat anume pe liderul PSRM, Igor Dodon. Locul doi i-a revenit preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin. Vom menţiona că este pentru prima dată cînd liderul comuniştilor a cedat întîetatea în favoarea liderului socialiştilor în problema privind asocierea cu vectorul pro-rusesc şi integrarea în structurile euro-asiatice.

Totodată, conform rezultatelor sondajului, Dodon face parte din topul celor cinci politicieni din Moldova cu cel mai înalt nivel de încredere din partea alegătorilor. Celelalte poziţii din lista respectivă sînt deţinute de Voronin, Leancă, Filat şi Lupu. Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi unchiul acestuia, Mihai Ghimpu se plasează pe treptele şase şi respectiv, şapte ale raitingului încrederii.