Nume
Parola
Vizualizări: 3040
Regiunea Sud - exemplu la Conferința Națională privind implementarea Strategiei de Gestionare a Deșeurilor pentru anii 2013-2027
17 Mai 2014 — Chișinău, 15 mai 2014/ Conferința Națională privind implementarea Strategiei de Gestionare a Deșeurilor pentru anii 2013-2027.
La eveniment au fost prezenți președinți ai raioanelor, primari și consilieri locali, reprezentanți ai Delegației UE în Republica Moldova, Băncii Mondiale, BERD, Agenției Cehe pentru Dezvoltare, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, Agenției de Dezvoltare Regională Sud, UNDP, precum și reprezentanți ai ambasadelor României, Slovaciei, Poloniei și Turciei.
Conferința Națională privind Implementarea Strategiei de Gestionare a Deșeurilor pentru anii 2013-2017 a fost organizată de către Ministerul Mediului și Congresul Autorităților Locale din Moldova.
În prezentarea sa, directorul ADR Sud, Maria Culeşov, a menţionat că în domeniul managementului deşeurilor Regiunea de Sud are un avantaj considerabil, în comparaţie cu celelalte regiuni, prin Strategia de Gestionare Integrată a Deşeurilor Solide în RDS, aprobată la ședința Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud în decembrie, 2011. Scopul documentului strategic este de a institui un sistem sigur pentru mediu și economic eficient, pentru gestionarea deșeurilor în Regiunea de Sud a țării, și a fost elaborat în cadrul proiectului "Guvernarea deșeurilor- IEVP Est".
În cadrul conferinței au fost abordate problemele legate de planificarea sectorială, realizările și perspectivele în domeniul gestionării deșeurilor solide. Totodată, a fost discutat rolul actual al APL în soluționarea problemelor la nivel local, precum și a fost efectuată analiza oportunităților investiționale în domeniu.
Strategia de Gestionare a Deșeurilor are drept scop promovarea unui nou mod de colectare a deșeurilor menajere, a celor de producție, recuperarea materialelor reutilizabile, protecția mediului și realizarea unui program de salubrizare stradală unitară, care să contribuie la reducerea cantității de deșeuri depozitate în respectivele zone, prin stabilirea unui sistem adecvat de tratare pentru fiecare tip de deșeuri, în vederea protejării mediului. Totodată strategia prevede dezvoltarea sistemelor integrate de management al deșeurilor menajere conform standardelor UE, bazate pe abordare regională și divizare teritorială a țării în 8 regiunii de management al deșeurilor. Astfel autoritățile publice locale urmează să creeze asociații de management al deșeurilor la nivel de regiune, conform recomandărilor Ministerului Mediului. Rolul asociațiilor va consta în stabilirea și aprobarea termenilor de referință pentru selectarea companiei ce va gestiona deșeurile în regiune, a tarifelor de colectare și eliminare a deșeurilor.
Pornind de la componenta I a Strategiei Managementului Deșeurilor Solide în Regiunea Sud - dezvoltarea instituțională, în Regiune a fost întemeiată Asociația Managementului Deșeurilor Solide, care are drept scop reglementarea și organizarea managementului deșeurilor în toate unitățile administrativ- teritoriale a Regiunii de Dezvoltare Sud. Pentru implementarea Strategiei Managementului Deșeurilor Solide s-au întreprins următoarele acțiuni:
-Decembrie 2011 - a fost aprobată Strategia privind managementul integrat al deșeurilor pentru RDS;
- 2012 - a fost creată Asociația de Management al Deșeurilor Solide în RDS;
- 2012-2014 - întărirea capacităților Asociației (negocierea cu donatorii);
și urmează
- 2014-2015 - perfectarea studiului de fezabilitate pentru noile depozite;
- 2014 - 2018 - extinderea serviciilor de colectare a deșeurilor.
Costul total prevăzut al acestei investiții fiind de 42.365.160 euro, pentru Regiunea Sud.
Menționăm, aplicarea politicilor de mediu în managementul deșeurilor presupune o abordare sistemică, pe termen lung 2013-2027 și se va concentra îndeosebi asupra îmbunătățirii practicilor de gestionare a deșeurilor menajere identificate ca fiind cel mai critic punct în domeniul protecției mediului înconjurător.
Viziunea strategică a managementului deșeurilor constă în dezvoltarea pînă în anul 2027 a unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor, eficient din punct de vedere economic și care să asigure protecția mediului înconjurător și a sănătatea populației.