Nume
Parola
Vizualizări: 2874
Arbitrajul – metodă alternativă de soluționare a litigiilor operativă, flexibilă și eficientă
Chisinau, 16 Mai 2014 — 20 de ani de la instituirea arbitrajului în Republica Moldova au fost marcați astăzi printr-o Conferință internațională ştiinţifico-practică ”Arbitrajul în Republica Moldova – realizări şi perspective”. La eveniment au participat președintele Parlamentului, Igor Corman, viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Gheorghe Cucu, președintele Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă CCI, Dumitru Postovan, dar și alți reprezentanți ai autorităților publice, juriști, arbitri, judecători, oameni de ştiinţă, agenți economici, experți din România, Rusia, Ucraina, Polonia, Marea Britanie şi alte ţări.
Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie, conferința a fost organizată cu scopul de a prezenta care sunt rezultatele obținute timp de două decenii de la instituirea arbitrajului ca metodă alternativă de soluționare a litigiilor, dar și de a face schimb de experință cu experții veniți din străinătate. ”Discuțiile ne ajută să identificăm soluțiile și măsurile necesare care ar duce la dezvoltarea arbitrajului în Republica Moldova, la intensificarea relațiilor de colaborare profesională dintre juriști”, a menționat Gheorghe Cucu.
Prezent la eveniment, viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu, a reiterat importanța arbitrajului în Republica Moldova și a menționat câteva avantaje pe care le oferă această metodă alternativă de soluționare a litigiilor. Potrivit lui Nicolae Eșanu, în arbitraj decizia este unică, obligatorie și definitivă, iar examinarea dosarelor este mai operativă, flexibilă și eficientă. Mai mult, dosarul litigiului este confidențial. ”Pentru Ministerul Justiției metodele alternative de soluționare a litigiilor – arbitrajul și medierea - sunt foarte importante, în contextul reformei justiției. De aceea, este necesar de a promova intens și de a consolida instituțiile alternative”, a mai spus viceministrul Justiției.
Președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCI, Dumitru Postovan, a afirmat că la început agenții economici erau reticenți față de metodele alternative de soluționare a litigiilor – arbitrajul și medierea. ”Odată cu trecerea timpului întreprinzătorii din Moldova au conștientizat avantajele lor, în special pe cele ale arbitrajului. Dacă în anul 2010 la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCI au fost examinate 16 dosare (14 internaționale și 2 interne), în anul 2013 cifra a crescut la 95 de dosare (7 internaționale și 88 interne)”, a menționat Dumitru Postovan.
Sursa citată consideră că întrunirea va contribui la intensificarea relațiilor de colaborare profesională dintre juriști, schimbul de opinii între reprezentanţii sectorului economic şi cei ai sectorului juridic, sporind calitatea serviciilor de arbitraj.
Conferința a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie și Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCI, cu suportul Ministerului Justiției şi Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Promovarea arbitrajului face parte din activităţile prevăzute în Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016 (Pilonul V – ”Rolul justiţiei în dezvoltarea economică”).
Amintim că Legea cu privire la judecata arbitrală (arbitraj) a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 31 mai 1994. În același an, pe lângă Camera de Comerț și Industrie a fost înființată prima instituție de arbitraj din Moldova – Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional.
În prezent, Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCI reunește 59 de arbitri: 29 locali și 30 de peste hotare.
www.chamber.md