Nume
Parola
Vizualizări: 3408
ICANN susține Pachetul de competitivitate a industriei IT
Chisinau, 15 Mai 2014 — Discuțiile despre Guvernanța Internetului în cadrul unei sesiuni speciale la Moldova ICT Summit 2014 sunt actuale și importante. Este bine că la aceste dezbateri au participat reprezentanți ai Consiliului Europei, Corporației pentru Atribuirea Numelor și Numerelor Internet (ICANN), Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), dar și ai guvernului, experți și exponenți ai societății civile. Părerea a fost expusă în timpul întrevederii ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, cu George Sadowsky, considerat unul dintre „părinții” Internetului, dar și membru al Consiliului de Directori ICANN și vicepreședintele ICANN pentru Europa de Est, Mihail Yakușev.

Opiniile despre Guvernanța Internetului sunt în prezent împărțite și comunitatea internațională nu a ajuns deocamdată la un consens privind necesitatea unui control asupra spațiului virtual. Ministrul Pavel Filip a menționat că Internetul este parte din viața noastră și omul trebuie să se simtă confortabil în această lume virtuală, iar Internetul sa rămână deschis și neutru. În același timp, problema securității cibernetice trebuie scoasă în prim plan.

” În Strategia Moldova Digitală 2020 un capitol aparte este dedicat anume acestei teme. Aspecte ce țin de asigurarea securității cibernetice se regăsesc în mai multe acte normative, ce reglementează diverse domenii”, a informat Pavel Filip. MTIC depune eforturi ca documentele de politici elaborate să conțină inclusiv prevederi ce țin de dezvoltarea accesului, penetrării și infrastructurii Internet, dar și sporirea gradului de maturitate și educarea populației în utilizarea spațiului virtual.

”Sunteți pe calea cea dreaptă. Moldova trebuie să-și identifice talentele, să le educe și să le valorifice. Internetul oferă posibilitatea de autoeducație, satisface necesitatea de comunicare, curiozitatea și oferă posibilitatea dezvoltării spiritului antreprenorial,” a opinat George Sadowsky.

În acest context, Pavel Filip a menționat că la reuniunea ministerială din cadrul Moldova ICT Summit 2014 a fost prezentat, în premieră, Pachetul de Competitivitate a Industriei IT. Acest set de politici vine să asigure un teren favorabil dezvoltării afacerilor în domeniul IT.

”Ne propunem să valorificăm cunoștințele și creativitatea oamenilor. Industria IT este o prioritate pentru Republica Moldova și poate impulsiona creșterea economică”, a punctat ministrul.

La rândul său, Mihail Yakușev a menționat că ICANN apreciază eforturile țării noastre în vederea dezvoltării sectorului TIC. În același timp, oficialul consideră că vocea Moldovei poate fi mai puternică în cadrul acestei corporații internaționale. El a confirmat disponibilitatea ICANN de a participa la proiecte de instruire în țara noastră pe dimensiunea antreprenoriatului și a securității cibernetice.

Corporația pentru Atribuirea Numelor și Numerelor în Internet (ICANN) coordonează funcțiile Autorității pentru atribuirea numelor și numerelor în Internet - servicii tehnice cheie pentru operabilitatea agendei adreselor ce stau la baza Internetului, elaborează politici ce direcționează modul de funcționare a "numelor și numerelor" în Internet.