Nume
Parola
Vizualizări: 2844
Al IV-lea atelier de lucru al grupului de lucru regional în sectorul Eficienței Energetice
Cimişlia, 7 Mai 2014 — Începînd cu anul 2010 Regiunile Nord, Centru şi Sud au fost implicate activ în procesele inițiale de dezvoltare regională conduse de Consiliile Regionale pentru Dezvoltare (CRD-uri) şi Agențiile pentru Dezvoltare Regională (ADR-uri). Acest lucru a avut loc în cadrul unei politici regionale care a fost elaborată de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud, a aprobat la ședința din 11 februarie 2014, Programul Sectorial Regional în domeniul eficienței energetice (clădiri publice). Programul Regional Sectorial reprezintă un instrument operațional în planificarea regională, cu scopul de a spori capacitatea APL-urilor în elaborarea proiectelor regionale durabile şi de a crea condiții pentru dezvoltarea fluxului de proiecte în eficiență energetică, care încorporează necesitățile de dezvoltare a sectorului vizat în Regiunea de Dezvoltare Sud, respectându-se conformitatea acestuia cu politicile sectoriale, practicile existente şi cadrul strategic relevant.
În acest context, s-a desfășurat cel de-al IV-lea atelier de lucru al grupului de lucru regional în sectorul Eficienței Energetice, care a avut drept scop:
Evaluarea situației curente în implementarea Programului Regional Sectorial în sectorul Eficienței Energetice (clădiri publice);
Coordonarea rolului şi responsabilităților membrilor Grupului de Lucru Regional Sectorial;
Prezentarea situației actuale în cadrul procesului de elaborarea a proiectelor.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Economiei, ai APL, experți oferiți de GIZ, precum și specialiști ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud.
Șefa Secției Planificare Strategică și Programare, d-na Tatiana Aramă, a prezentat succint Programul Regional Sectorial în EE și a menționat că "datorită acestor ateliere de lucru și consultanței oferite de experții GIZ, APL pot elabora concepte de proiecte bune, care ar garanta atragerea finanțatorilor, mai ales că odată cu apropierea noastră de Comunitatea Europeană, aceste șanse sînt tot mai mari".
Experții GIZ, Sergiu Robu și Ion Munteanu, au prezentat rezultatele preliminare obținute în urma vizitelor în teritoriu precum și comentariile, privind măsurile de eficiență energetică implementate anterior de către instituțiile vizitate.
În final, a fost accentuat rolul Grupurilor de Lucru Regionale Sectoriale la etapa de dezvoltare a proiectelor, precum și responsabilitatea ADR Sud în procesul de lucru asupra conceptelor de proiecte, de către specialistul Secției Management Proiecte, dl Andrei Tocaru.
Reiterăm, proiectul "Modernizarea Serviciilor Publice Locale, aria de intervenție 2, "Planificarea şi Programarea Regională" vine să acorde suport Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcțiilor, precum şi ADR-urilor în cadrul procesului de planificare regională în sectorul EE în regiunile Nord, Sud şi Centru. Acest proces se axează pe antrenarea reprezentaților grupului de lucru în luarea deciziilor privind eficientizarea consumului de energie în clădirile publice la nivel regional.