Nume
Parola
Vizualizări: 3948
Tudor Iaşcenco este noul preşedinte al Asociaţiei Presei Independente (API)
Chişinău, 25 Aprilie 2014 — Tudor Iaşcenco, directorul ziarului regional „Cuvântul” din Rezina, a fost ales în funcţia de preşedinte al API pentru un mandat de doi ani în cadrul Adunării Generale a membrilor API care a avut loc pe 25 aprilie 2014.

La Adunarea Generală au fost examinate şi aprobate rapoartele de activitate pentru anul 2013, prezentate de Lucia Bacalu (Jardan), preşedintele API în perioada mai 2012 - aprilie 2014 şi directorul executiv al organizaţiei Petru Macovei. Coordonatorul de programe Ion Mazur a prezentat o informaţie privind realizarea Strategiei de dezvoltare a API pentru anii 2011-2013, iar ombudsmanul API Inga Burlacu s-a referit la activitatea de monitorizare a respectării normelor deontologiei profesionale jurnalistice. Membrii API au examinat şi au aprobat raportul Comisiei de cenzori, prezentat de Vitalie Cazacu.
Conform statutului API, preşedintele organizaţiei este ales pe un mandat de doi ani, astfel în acest an Adunarea Generală l-a ales în funcţia de preşedinte API pe domnul Tudor Iaşcenco, directorul ziarului regional „Cuvântul” din Rezina. De asemenea, a fost ales vicepreşedintele API (Veaceslav Perunov, directorul ziarului „SP” din Bălţi) şi o nouă componenţă a Consiliului de Administrare, din care, pe lângă preşedinte şi vicepreşedintele organizaţiei, vor mai face parte Rodica Mahu („Jurnal de Chişinău”), Lucia Jardan („Expresul”, Ungheni), Nadine Gogu (Centrul pentru Jurnalism Independent), Gheorghe Motricală („Est Curier”, Criuleni) şi Ion Ciumeică („Gazeta de Sud”, Cimişlia).
Membrii API au ales o nouă componenţă a Comisiei de cenzori şi au delegat doi membri în Comisia de Etică a API.

Actualmente, API întruneşte 22 de membri, inclusiv 15 ziare locale şi naţionale.