Nume
Parola
Vizualizări: 2982
Participarea companiilor din Republica Moldova, cu stand colectiv, la Expoziția internațională “Hannover Messe” a relevat nivelul de dezvoltare a sectorului industrial
Chisinau, 17 Aprilie 2014 — ”Participarea companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului, cu stand colectiv, la Expoziția internațională «Hannover Messe», care a avut loc în perioada 7 - 11 aprilie 2014, în or. Hanovra, Germania, a relevat nivelul de dezvoltare a sectorului industrial al țării noastre. Atât pentru Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, cât și pentru agenții economici autohtoni, evenimentul a constituit o experiență bună, ce ne permite stabilirea noilor contacte și obiective”, a spus conducătorul delegației oamenilor de afaceri din Moldova, Gheorghe Cucu, președinte al Camerei de Comerț și Industrie.
Sursa citată a menționat că participarea agenților economici la cea mai mare expoziție de echipament industrial din lume a fost posibilă datorită asistenței financiare a Uniunii Europene și PNUD oferite prin Programul „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Cele 10 întreprinderi din Republica Moldova, inclusiv din regiunea stângă a Nistrului, au avut ocazia să-și prezinte mărfurile și serviciile alături de renumite companii din alte 27 de țări. Acest context le-a permis să își evalueze mai obiectiv potențialul, să discute cu ceilalți participanți, să se informeze despre noutățile în domeniu și tendințele de dezvoltare a industriei pe plan internațional.
Printre întreprinderile ce au luat parte la Expoziția ”Hannover Messe” este și SA ”Introscop”. Exprimându-și opinia referitor la eveniment, directorul SA ”Introscop”, Valeriu Bodiu, a accentuat utilitatea participării la asemenea manifestări, care deschid noi perspective. ”Familiarizându-ne cu elaborările prezentate de alte state, am constatat că majoritatea companiilor industriale din Republica Moldova au rămas în urmă, utilizează tehnologii depășite și ineficiente.
Nu mai e valabil nici argumentul că avem forță de muncă ieftină. Pe plan mondial, există tendința de a înlocui munca oamenilor cu cea a mașinilor, care efectuează operațiunea respectivă mult mai precis și mai rapid. Oamenii sunt cei care trebuie să conducă aceste mașini. Respectiv, există o cerere mare de ingineri, operatori ce au abilități să lucreze cu utilaje performante. Pentru investitorii străini nu primează forță de muncă ieftină și necalificată, ci specialiștii bine pregătiți.”
Interlocutorul a mai afirmat că, în cadrul programului de afaceri al expoziției de la Hanovra a avut întrevederi bilaterale cu potențiali parteneri de business, discutând despre posibilitățile de comercializare a produselor din oțel, prelucrare a metalului, producere a cablajului auto ș.a.
La ”Hannover Messe 2014”, pe o suprafaţă de circa 430 000 m.p, şi-au expus performanțele 5000 de companii din Olanda, Marea Britanie, Grecia, Italia, China, Emiratele Arabe Unite, Spania, Suedia, Turcia, Federația Rusă, India etc.
Expoziţia a fost vizitată de circa 180 000 de specialişti din peste 100 de țări.
Reamintim că, participarea companiilor din Moldova la ”Hannover Messe” a fost organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, în cadrul unui proiect implementat cu suportul Programului UE-PNUD ”Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, cu scopul de a contribui la promovarea companiilor autohtone pe piața UE, a facilita schimbul de experiență, transferul de know-how și inițierea noilor contacte de colaborare.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Germania, pentru anul 2013, a înregistrat suma de 509 mil. USD. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, volumul comerţului exterior a crescut cu 11.35%.
Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată a înregistrat suma de 113.1 mil. USD, crescând cu 61.2 % faţă de anul precedent. Germania deţine o pondere de 4.72 % în volumul total al exportului RM.
Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Germania a însumat 395.9 mil. USD şi a înregistrat o creștere de 2.32 % în raport cu anul 2012. Germania deţine o pondere de 7.21 % în volumul total al importului RM.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook