Nume
Parola
Vizualizări: 3290
MTIC solicită autorităților locale mai multă conlucrare în procesul de schimbare a pașapoartelor sovietice cu buletine de identitate
Chisinau, 8 Aprilie 2014 — 12 echipaje ale Oficiului mobil de documentare ale ÎS CRIS ”Registru” se deplasează zilnic la persoanele imobilizate din diferite localități ale țării pentru a perfecta buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova în schimbul pașaportului de tip sovietic. Procedura este gratuită. Cheltuielile sunt acoperite integral din bugetul de stat, unde în acest scop au fost prevăzute 20 milioane de lei.

De săptămâna viitoare, vor mai fi introduce încă 10 echipe ale oficiului mobil de documentare. Listele beneficiarilor sunt alcătuite de autoritățile publice locale în comun cu asistenții sociali și medicali și transmise birourilor teritoriale de evidență și documentare a populației ale ÎS CRIS ” Registru”. Oficiile mobile se deplasează doar după ce autoritățile locale confirmă că persoanele grav bolnave au documentul ce atestă grupa sanguină și celelalte acte necesare pentru perfectarea buletinului de identitate. Determinarea grupei de sânge se face la centrele medicale, în mod gratuit.

Persoanele născute până în anul 1945 inclusiv, și bătrânii care se află la întreținerea statului în instituții sociale rezidențiale nu trebuie să prezente certificate de stare civilă dacă după eliberarea pașaportului nu au intervenit schimbări în datele cu caracter personal.

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și ÎS CRIS ”Registru” îndeamnă autoritățile publice locale să fie mai cooperante și să se implice activ în asigurarea schimbării pașapoartelor sovietice cu buletine de identitate pentru persoanele în etate, care nu se pot deplasa de sine stătător la birourile de evidență și documentare a populației.

Deplasarea oficiilor mobile în localitățile din țară se efectuează în mod gratuit, conform unui grafic întocmit de secțiile evidență și documentare a populației. Persoanele imobilizate și rudele acestora pot afla mai multe detalii la telefonul de contact al Call -centrului: 14-909 sau (+373) 022-25-70-70 şi la telefoanele secțiilor de evidență şi documentare a populației, în raza de deservire a cărora se află. Telefoanele birourilor pot fi găsite în compartimentul Harta oficiilor de pe site-ul registru.md.

De la 1 aprilie, cu ajutorul oficiilor mobile de documentare au fost perfectate buletine de identitate la peste 640 de deținători de pașapoarte sovietice din 43 de localități ale țării. Potrivit datelor statistice, din cei peste 146 mii de posesori ai pașapoartelor sovietice, peste 18 mii sunt imobilizați. Conform hotărârii Guvernului, valabilitatea pașaportului de tip sovietic expiră la 1 septembrie 2014.