Nume
Parola
Vizualizări: 3378
Republica Moldova participă la lucrările Conferinţei Mondiale UIT pentru Dezvoltare
Chisinau, 31 Martie 2014 — Viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Tarlev, reprezintă Republica Moldova la Conferinţa Mondială pentru Dezvoltare a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (World Telecommunication Development Conference – WTDC-14), care se desfășoară la Dubai, Emiratele Arabe Unite.

“După câțiva ani de punere consecventă în aplicație a documentelor strategice de politici în domeniul dezvoltării societății informaționale, una dintre direcțiile în care Republica Moldova a avut succese esențiale este crearea unui mediu competitiv, a infrastructurii necesare și asigurarea accesului facil la servicii de telecomunicații, la prețuri accesibile. Astfel, in scurt timp, penetrarea Internetului în Republica Moldova a atins nivelul de 64% din populație. Mai mult ca atât, pentru asigurarea progresului în acest domeniu, cu suportul activ al UIT și în consultare productivă cu alți parteneri, Ministerul TIC a elaborat și aplică cu succes Strategia Națională pentru Dezvoltarea Societății Informaționale – “Moldova Digitală 2020”, a declarat viceministrul Vitalie Tarlev în discursul său din cadrul Conferinței Mondiale.

Conferinţa Mondială pentru Dezvoltarea Telecomunicaţiilor şi o serie de Reuniuni regionale preparatorii (RPMs), sunt organizate o dată la 4 ani de către Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, prin Biroul de Dezvoltare a Telecomunicaţiilor. Republica Moldova a găzduit prima Reuniune regională preparatorie în februarie 2013 și acest fapt a fost calificat ca o recunoaștere a succeselor țării noastre în domeniul dezvoltării societății informaționale.

WTDC serveşte drept platforma de dezbateri pentru formularea Planului strategic de dezvoltare a Uniunii pentru ramura tehnologiei informației și comunicațiilor la nivel global, ce are ca scop identificarea a numeroase programe şi proiecte ale Biroului UIT de Dezvoltare. Conferinţa face bilanţul acestora, precum şi recepționează pentru examinare noi iniţiative şi proiecte. Conferinţa Mondială stabileşte agenda UIT şi direcţiile de dezvoltare pentru următorii 4 ani.

WTDC-14 urmează să devină un pas important în realizarea obiectivelor Uniunii Internaționale a Telecomunicaţiilor, prin adoptarea unei declaraţii a ţărilor membre, a planului strategic şi a planului de acţiuni cu obiectivul ambiţios de dezvoltare şi integrare a unei societăţi informaţionale la nivel global.