Nume
Parola
Vizualizări: 3046
Întrevedere: Ministrul TIC - Ambasadorul Cehiei
Chisinau, 7 Martie 2014 — Racordarea cadrului legal din domeniul TIC la standardele europene a constituit principalul subiect al discuției dintre Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova, Jaromir Kvapil.

MTIC este preocupat de transpunerea în legislația națională a Directivelor europene pentru dezvoltarea comunicațiilor electronice, a societății informaționale, dar și alte documente ce vizează stimularea competitivității în sectorul TIC. „Practica europeană este benefică pentru dezvoltarea societății informaționale. La baza Strategiei „Moldova Digitală 2020” a stat documentul de politici „Europa Digitală” cu același termen preconizat”, a informat Pavel Filip.

O atenție aparte în timpul discuției a fost acordată reformării serviciilor poștale și aplicării principiului ghișeului unic în baza oficiilor poștale, unde cetățenii, mai ales cei de la sate, să aibă acces la serviciile electronice. Cehia are o experiență vastă în acest domeniu și Moldova este interesată în preluarea acestei practici, a menționat Pavel Filip.

Un alt proiect, unde experiența Cehiei este utilă pentru țara noastră, este aplicarea numărului unic de urgență-112.”Sperăm ca acest proiect să fie aprobat în scurt timp de Guvern și atunci asistența tehnică cehă ne va ajuta mult să asigurăm un serviciu eficient și calitativ pentru populație”, a specificat ministrul TIC.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Cehiei în Republica Moldova, Jaromir Kvapil, a confirmat disponibilitatea părții cehe de a împărtăși din experiența acumulată în cele două domenii. S-a convenit că în timpul apropiat vor fi stabilitate contacte directe între responsabili din sectoarele vizate pentru a asigura transferul de experiență.

Moldova și Cehia au stabilit relații diplomatice în iunie 1992, până acum între țările noastre au fost semnate 29 de tratate bilaterale.