Nume
Parola
Vizualizări: 3038
Pavel Filip: ”Orientăm politicile MTIC pentru garantarea accesului cetățenilor la cele patru libertăți fundamentale oferite de spațiul UE”
Chisinau, 19 Februarie 2014 — Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor(MTIC) are o contribuție valoroasă pentru ca cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de cele 4 libertăți fundamentale oferite de cadrul de asociere cu UE. Este vorba de libera circulație a persoanelor, mărfurilor, serviciilor și capitalului. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, în timpul vizitei de lucru în raionul Strășeni.
Ministrul s-a referit în special la asigurarea unui nivel înalt de securitate al pașapoartelor biometrice în contextul liberalizării regimului de vize cu țările UE. Gradul sporit de securitate al documentelor de călătorie este apreciat înalt de partenerii europeni, întrunirea acestei condiții fiind una dintre prevederile Acordului de Asociere cu UE. Pavel Filip a informat că procedura de obținere a pașaportului biometric este una simplă, iar ÎS ”Registru” este pregătită să facă față numărului în creștere de solicitări.
”Pentru libera circulație a mărfurilor și serviciilor au fost create condiții pentru competiție pe piața de echipamente și de telefonie mobilă prin diversificarea serviciilor și oferirea unor tarife mai reduse. Strategia Moldova Digitală 2020, aprobată anul trecut de Guvern și pentru care țara noastră a fost distinsă cu medalia Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor(UIT) are la bază Agenda Digitală Europeană”, a mai punctat Pavel Filip.
Ministrul a menționat că domeniul TIC este unul de perspectivă pentru Republica Moldova. Țara noastră se plasează pe locul 7 în lume după viteza de acces la Internet, iar sectorul TIC asigură 8,7% din PIB. Pentru o promovare de succes în domeniul TIC e nevoie de un calculator conectat la Internet și cunoștințe temeinice. Salariu minim al unui specialist IT se ridică la 600 de dolari și pe acest segment se resimte un deficit acut de forță de muncă calificată.
Pavel Filip a precizat că MTIC este preocupat de crearea unui mediu de afaceri cât mai atractiv în domeniul TIC. În acest scop a fost elaborat proiectul de lege privind parcurile IT. Pentru comoditatea agenților economici se propune instituirea unui impozit unic.
Ministrul s-a referit și la alte proiecte elaborate și promovate de MTIC, între acestea - serviciul unic de urgență - 112, managementul spectrului de frecvențe, utilizarea partajată a infrastructurii de comunicații electronice, portabilitatea numerelor, reformarea serviciilor poștale. Pavel Filip a accentuat că obiectivul ambițios al Ministerului este sporirea conținutului digital autohton, astfel ca în relațiile cu statul cetățeanul să aibă nevoie de un singur document-buletinul de identitate. Restul informației va fi regăsit în baza electronică de date.