Nume
Parola
Vizualizări: 2791
Reprezentanți ai Băncii Mondial și ai mediului de afaceri s-au întrunit la CCI
Chisinau, 22 Ianuarie 2014 — Reprezentanți ai Băncii Mondiale, ai Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei și agenți economici autohtoni care au participat la Proiectul ”Ameliorare a competitivității” s-au întrunit pe 22 ianuarie 2014, la Chișinău, pentru a discuta despre modalitățile de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și o posibilă extindere a proiectului în noi domenii.
Sergiu Harea, director la Departamentului Economie al CCI, a spus că, în cadrul parteneriatului cu Banca Mondială, prin intermediul Proiectului ”Ameliorarea competitivității”, în perioada decembrie 2012 - iunie 2013, la 53 de companii au fost acordate 67 granturi pentru servicii de consultanţă. Cele mai solicitate servicii au fost: implementarea standardelor de management al calității, studiile de fezabilitate, planurile de afaceri.
Totodată, pe parcursul perioadei octombrie 2012 - mai 2013, în calitate de administrator al schemei de grant al Proiectului Băncii Mondiale ”Ameliorarea competitivităţii II”, CCI a Moldovei a oferit asistență agenților economici în vederea implementării sistemelor de management al calității – ISO. ”Iniţial s-a preconizat oferirea a 15 granturi, însă deoarece numărul de solicitanți a fost mai mare, s-au acordat 22 de granturi. Agenţii economici doresc să activeze conform standardelor internaționale, iar extinderea proiectului a fost un succes”, a spus sursa citată.
Membrii delegației din Washington, SUA, reprezentată de Melissa Rekas și Daniel Ortiz, specialiști în dezvoltarea sectorului privat, Massimiliano Santini, economist și expert în reformarea cadrului de reglementare și Stephen Silcox, consultant în dezvoltarea IMM-urilor, au fost interesați de rezultatele obținute de către agenții economici beneficiari, discutând direct cu aceștia.
În contextul examinării posibilității de a extinde proiectul, au fost identificate ca domenii prioritare instrumentele de promovare a businessului și susținere a agenților economici prin utilizarea mecanismelor parteneriatului public-privat, participarea CCI la pregătirea ofertelor de realizare a programelor pentru susținerea IMM-urilor la nivel local și național.
În calitate de factori de bază, au fost menționate serviciile oferite de CCI în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri, pregătirii și recalificării cadrelor pentru întreprinderi, desfășurării activități de comerț extern ș.a.
Proiectul „Ameliorarea Competitivităţii” a fost implementat în perioadele decembrie 2006- mai 2012 (componenta MSTQ) și septembrie 2010 - martie 2012 (componenta 2), iar ulterior a fost prelungit până în mai 2013. Administrator al schemei de granturi a fost CCI.
În total, prin intermediul acestui proiect, peste 500 de companii autohtone au beneficiat de granturi – rambursarea a 50% din cheltuielile pentru servicii de consultanță, certificare, business-planuri, studii de fezabilitate etc.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook