Nume
Parola
Vizualizări: 3180
Vitalie Tarlev: „ Beneficiile Societăţii Informaţionale trebuie să fie accesibile pentru toţi cetăţenii”
Chişinău, 22 Ianuarie 2014 — Vitalie Tarlev: „ Beneficiile Societăţii Informaţionale trebuie să fie accesibile pentru toţi cetăţenii”
Viceministrul Vitalie Tarlev a efectuat o vizită de lucru în raionul Anenii Noi. În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii administraţiei publice locale, ai serviciilor desconcentrate în teritoriu şi ai întreprinderilor din subordinea MTIC, Vitalie Tarlev a informat despre proiectele elaborate şi realizate de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, dar şi despre priorităţile Guvernului.” Republica Moldova are cu ce se lăuda la capitolul dezvoltării sectorului TIC. Acestuia îi revin 9 % din PIB, fiind devansat doar de sectorul agrar. Clasamentele internaţionale plasează Moldova printre primele 20 de ţări ale lumii după viteza Internetului. Liberalizarea pieţei de comunicaţii asigură cetăţenilor accesul la servicii de calitate şi la preţ optim” , a punctat viceministrul.
Strategia „ Moldova Digitală 2020”, aprobată la finele anului trecut de Guvern, creează condiţiile necesare pentru dezvoltarea ascendentă a sectorului. Documentul se axează pe trei piloni: infrastructură, acces şi capacităţi de utilizare. „Conţinutul digital urmează a fi completat cu mai multe servicii electronice, la care populaţia să aibă acces. Beneficiile Societăţii Informaţionale trebuie să fie accesibile pentru toate categoriile de cetăţeni. De aceea un rol important revine aplicării TIC în educaţie”, a accentuat Vitalie Tarlev.
Printre cele mai importante proiecte realizate de MTIC au fost evidenţiate: trecerea la TV digitală terestră, proiectul 112, Strategia de competitivitate a industriei IT, crearea parcurilor tehnologice, reformarea serviciilor poştale.
Discuţiile au purtat un caracter interactiv. Cei prezenţi s-au arătat în special interesaţi de modalitatea simplificată de schimbare a paşapoartelor de tip sovietic şi perfectarea paşapoartelor biometrice în eventualitatea liberalizării regimului de vize cu ţările UE. Vitalie Tarlev a menţionat că echipa ministerială a luat toate măsurile necesare pentru simplificarea la maxim a procedurii de schimbare a paşapoartelor sovietice cu buletine de identitate - documentele vor eliberate gratis, persoanelor care nu se pot deplasa buletinul de identitate le va fi perfectat la domiciliu, vor fi proceduri simplificate de obţinere a actelor de stare civilă. Această activitate presupune o muncă strânsă între toate structurile implicate în proces.
Primarii localităţilor Calfa şi Salcia au semnalat probleme privind conectarea la Internet. Vitalie Tarlev a promis să acorde susţinere în depăşirea acestor impedimente. În final, echipa de la Minister a făcut o prezentare a celor mai importanţi paşi pentru prevenirea unui posibil atac cibernetic.
În raionul Anenii Noi sunt 45 de sate, unde locuiesc peste 82 mii de persoane.